Gemeente Aalsmeer aan de slag met Duurzaamheid

Aalsmeer – Het college van B&W wil dat Aalsmeer in 2040 onafhankelijk is van fossiele brandstoffen. De gemeentelijke organisatie geeft het goede voorbeeld door in 2030 onafhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen en CO2-uitstootvrij. De gemeente gaat dus aan de slag met duurzaamheid.

Wethouder Duurzaamheid Wilma Alink-Scheltema: ‘ Duurzaamheid biedt kansen voor economische ontwikkeling, maar is ook belangrijk voor de toekomstbestendigheid van onze gemeente. We willen samen met bedrijven en bewoners aan de slag om een leefbare wereld door te geven aan onze kinderen.”

Samen werken aan verduurzaming

Het verduurzamen van de gebouwde omgeving kan een gemeente niet alleen. Om ervoor te zorgen dat Aalsmeer in 2040 onafhankelijk is van fossiele brandstoffen gaat de gemeente samen met de netbeheerders, de woningbouwcorporaties en vele andere partners bekijken wat de beste oplossing is voor welke wijk. Bij plannen voor nieuwbouwwijken is aardgasloos al het uitgangspunt. Bij de renovatie van het gemeentehuis en gemeentelijke projecten, zoals de Oude Veiling, wordt al geïnvesteerd in duurzame maatregelen. Verder werkt de gemeente aan duurzame openbare verlichting. In het kader van klimaatadaptatie heeft de gemeente deelgenomen aan een regionale stresstest. Met de uitslagen zijn gerichte maatregelen genomen om bijvoorbeeld bij herinrichting van straten en bij nieuwbouwprojecten rekening te houden met korte hevige regenbuien.

verduurzaming

De gemeente Aalsmeer ondersteunt woningeigenaren bij woningverduurzaming via het www.regionaalenergieloket.nl. Dit loket helpt woningeigenaren in gemeente Aalsmeer met alle vragen rondom duurzaam wonen. Met een HuisScan kunt u voor elke woning zien welke energiemaatregelen het meest geschikt zijn. Inclusief inzicht in subsidies en financieringsmogelijkheden. Ook kunt u eenvoudig offertes opvragen bij aanbieders van energiemaatregelen.

Bewoners kunnen ook iedere woensdagmiddag terecht bij een energieadviseur van Sienergie in Boekhuis Aalsmeer. In opdracht van de gemeente organiseert Sienenergie bovendien regelmatig energieontbijten en informatie-avonden in de wijken en geeft daar informatie over energetische woningverbetering. De eerstvolgende zijn op 9 en 23 november. Kijk op www.sienenergie.nl/energieontbijt voor meer informatie.

Aan de slag

Om bewoners te stimuleren gezamenlijk aan de slag te gaan met het verduurzamen van hun woningen heeft de gemeente het Duurzaamheidsfonds Aalsmeer opgericht. Het duurzaamheidsfonds geeft subsidie aan buurtbewoners die gezamenlijk, bijvoorbeeld VvE’s, een onderzoek laten doen naar het verduurzamen van hun woningen. Een adviseur onderzoekt dan welke maatregelen het beste zijn om de woningen te verduurzamen en aardgasvrij te maken, wat de kosten zijn en welke subsidies er mogelijk zijn.

Meer informatie: www.aalsmeer.nl/duurzaamheidsfonds. U kunt ook een mailtje sturen aan Carina Dijkhuis, c.dijkhuis@amstelveen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Van Liempd nieuwe directeur Pieter Vermeulen Museum en BRAK!

Velsen - Erwin van Liempd wordt de nieuwe directeur-bestuurder van BRAK! Science Center Kust en Klimaat en directeur van het Pieter...

Standbeeld voor Redo

Gorinchem - "Standbeeld voor Redo" was de titel van een brief van enkele stadsgenoten aan de burgemeester. Zij vroegen aandacht voor...

Hoogste zonnebloem in Dordrecht wedstrijd

Dordrecht -De gemeente Dordrecht organiseert deze zomer de wedstrijd ‘Heb jij de hoogste zonnebloem van Dordrecht?’. Zonnebloemen zorgen niet alleen voor...

Capellenaren positief over het leven in hun gemeente

Capelle aan den IJssel – Inwoners van Capelle aan den IJssel zijn tevreden over hun leven in de gemeente en in...

Expositie 34 in Galerie Alphen Art

Alphen aan den Rijn - Op zaterdag 30 mei opent de 34e expositie in Galerie Alphen Art in De Aarhof. Ook...