Extra maatregelen Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland

Amsterdam – In zes veiligheidsregio’s is een sterke toename te zien in het aantal besmettingen met het coronavirus. Ook het aantal ziekenhuisopnames neemt toe. Het kabinet heeft deze veiligheidsregio’s, waaronder de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, ingedeeld in de categorie ‘zorgelijk’ (niveau 2).

Zes veiligheidsregio’s

Het Rijk heeft daarom maatregelen aangekondigd, die in alle zes de regio’s vanaf zondag 20 september om 18.00 uur gaan gelden:

 • Bij gelegenheden met een horecavergunning stopt de inloop van gasten om middernacht. Dan gaat ook de muziek uit. Om 01.00 uur sluiten deze gelegenheden.
 • Er komt een verbod om je op te houden in gezelschappen van meer dan 50 personen. Dit geldt voor bijvoorbeeld feesten, borrels en uitjes voor groepen van deze grootte. Dit geldt zowel binnen als buiten. Op deze regel zijn een aantal uitzonderingen van kracht, zoals demonstraties, religieuze bijeenkomsten, uitvaarten, en dans- en theaterbeoefeningen.
 • Voor samenkomsten met meer dan 50 personen geldt een meldplicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor een publiekelijk toegankelijke concerten in een park. Op deze meldplicht geldt een uitzondering voor bijvoorbeeld gelegenheden met een horecavergunning, religieuze bijeenkomsten, (super)markten, winkels, bibliotheken, culturele instellingen en vergelijkbare locaties waar er sprake is van een doorstroom van bezoekers.

Aanvullende maatregelen

 • Aanvullend op deze maatregelen van het Rijk neemt de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland de komende tijd nog een extra aantal maatregelen:
 • We vragen extra aandacht voor het naleven van de basisregels en het nemen van coronamaatregelen in het openbare leven; zoals in winkels, sportkantines en horeca. Daarmee bedoelen we dat mensen bij binnenkomst altijd hun handen desinfecteren, dat overal 1,5 meter afstand wordt gehouden. Dit wordt gestimuleerd door het gebruik van pijlen en andere markeringen. Ook winkelmandjes worden weer geteld en gedesinfecteerd. Bij bezoek aan de horeca vindt vooraf een gezondheidscheck plaats en moeten bezoekers hun contactgegevens achterlaten.
 • We gaan publieke gebouwen zoals bibliotheken, stadsdeelkantoren en zwembaden op bepaalde tijdstippen op de dag alleen openstellen voor ouderen en mensen met een minder goede gezondheid. We vragen winkels en musea om dat ook te doen.
 • We ontwikkelen extra communicatiecampagnes en-materialen om o.a. jongeren, studenten en minder taalvaardigen nog beter te bereiken.
 • De coronapreventieteams van de GGD en gemeenten verzorgen preventiepakketten op maat voor plekken waar veel besmettingen plaatsvinden, zoals scholen, horeca en studentenverenigingen. Ook gaan zij in gesprek met deze doelgroepen.

Extra maatregelen illegale feesten

 • Om illegale feesten tegen te gaan, sluiten we plekken, zoals parken, ’s nachts preventief af.
 • We blijven maatregelen inzetten om te grote drukte in de openbare ruimte te voorkomen. Dat doen we bijvoorbeeld door het instellen van eenrichtingsverkeer, het (tijdelijk) afsluiten van straten voor autoverkeer of het doseren bij de toegang als het echt te druk wordt.
 • Handhaving en politie blijven gerichte controles uitvoeren op plekken waar mensen samenkomen, zoals feest- en zaallocaties, cafés, restaurants en sportkantines.

De basisregels

Het bestuur van de veiligheidsregio benadrukt dat het van groot belang is dat iedereen de basisregels naleeft:

 • Vermijd drukte
 • Werk vanuit huis als dat kan
 • Houd 1,5 meter afstand
 • Ontvang maximaal 6 personen extra in huis
 • Klachten? Blijf thuis en laat u testen door de GGD. Ontwikkelt u benauwdheid en/of koorts, dan blijven ook gezinsleden thuis.
 • En natuurlijk: handen wassen, hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog, papieren zakdoekjes gebruiken en meteen weggooien.
 • Bent u 70 jaar of ouder? Heeft u een kwetsbare gezondheid? Wees dan extra voorzichtig.

Voor meer informatie zie: rijksoverheid.nl/corona en amsterdam.nl/corona

Laatste Nieuws

Wisselvallig en aan zee soms veel wind

Verwachting voor vandaag en morgenVannacht zijn er wolkenvelden en komt er lokaal een bui voor. Het koelt af naar ongeveer 10°C. De wind is...

CDJA Duin- en Bollenstreek: gereserveerd voor Starters!

Op 23 oktober heeft het CDJA Duin- en Bollenstreek aandacht gevraagd voor starters op de woningmarkt in de dorpen in de...

Sport- en speeltoestel verfraait Sportlaan

Tubbergen - Tubbergen Bruist zet zich in voor het verbeteren van de omgeving van de Sportlaan, met als stip op de...

Commerciële coronateststraat opent bij Surfplas Krimpenerwaard

Krimpen aan de Lek - Twee onderneemster uit de Krimpenerwaard starten een coronateststraat. Zij merkten bij veel collega ondernemers dat het...

Zon en wolkenvelden, lokaal een bui

Verwachting voor vandaag en morgenVanavond wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af, lokaal komt er een bui voor. De wind is zuid tot zuidwest en...

Messenverbod in heel Zaanstad

Burgemeester Jan Hamming heeft heel Zaanstad aangewezen als gebied waar het verboden is om gevaarlijke voorwerpen, zoals messen en slagwapens, bij...

Inwoners met Gelrepas krijgen 2 gratis mondkapjes

Arnhem - Alle inwoners met een Gelrepas die 13 jaar of ouder zijn, krijgen van de gemeente twee gratis mondkapjes. De mondkapjes...

Welzijn Capelle: “juist nú kun je bij ons terecht”

Capelle aan den IJssel - Welzijn Capelle laat zich niet stoppen door corona. Hans Roskam, directeur Welzijn Capelle: ‘Ook nu in...

Kidskaart Barendrecht gelanceerd

Barendrecht - In Theater het Kruispunt is het eerste exemplaar van de Kidskaart overhandigd aan onze kersverse kinderburgemeester Iglaas Adnaan. “Met...

Landelijke ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelt per 23 oktober 2020 om 00:00 uur voor heel Nederland een ophokplicht in voor...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here