Tweede ronde vergroening Arnhemse binnenstad van start

vergroening
Start van de vergroening eerste fase. Foto: ©Rinus Baak.

Arnhem – Bewonersplatform Arnhem6811, Platform Binnenstad Arnhem (PBA) en de gemeente Arnhem zetten samen een volgende stap naar een nog groenere binnenstad. Evenals vorig jaar ontvangen bewoners en ondernemers kaarten voor ons ‘groenmenu’. Daarmee kunnen zij kiezen uit verschillende groene elementen. Vanuit de samenwerkende partijen wordt dit jaar tot 80% van de kosten vergoed. Ondernemers en bewoners dragen zelf 20% van de kostprijs bij.

Uitvoering van deze tweede ‘vergroeningsslag’ in onze binnenstad gebeurt direct na het zomerseizoen. In totaal hebben de drie partijen een budget van € 90.000 beschikbaar.

Meerdere doelen

Bewoners, ondernemers en gemeente werken samen hard om de binnenstad in de top 10 van ‘beste binnensteden van Nederland’ te houden. De uitstraling van de openbare ruimte heeft daarbij een heel belangrijke rol. Arnhem staat al bekend als ‘groene stad’ en gezamenlijk willen wij deze kwaliteit in de binnenstad meer tot uiting te laten komen. Het vergroenen van de binnenstad dient meerdere doelen: de uitstraling verbetert, het verblijf in de binnenstad wordt prettiger, het stadsklimaat verbetert én de biodiversiteit gaat omhoog.

Groenplan

Arnhem6811, PBA en gemeente Arnhem hebben eerder het Groenplan Binnenstad Arnhem opgesteld. Hierin staat onder meer beschreven welke typen groenvoorzieningen passen bij de identiteit en sfeer van de verschillende stadsdelen (kwartieren) in de binnenstad. De eerste fase van het Groenplan, die vorig jaar plaatsvond, is inmiddels afgerond. Het enthousiasme en het aantal deelnemers was groot, en de resultaten werden heel goed ontvangen. In totaal zijn er in die eerste fase 87 groene elementen (van boombak tot geveltuin) verspreid over de binnenstad. Wie een mooi beeld wil hebben waar we naar toe gaan, kan het beste een kijkje nemen in de Doelenstraat, de 7Straatjes, Bakkerstraat, Paradijs en Weverstraat.

Gezamenlijke financiering

De kosten voor het uitvoeren van de tweede fase van het Groenplan worden gezamenlijk gefinancierd door Arnhem6811, PBA, de gemeente Arnhem en de deelnemende bewoners en ondernemers. De gemeente heeft hiervoor een subsidieregeling waarmee tot 50% van de realisatiekosten worden vergoed. Om de start van het vergroenen van de binnenstad een extra zetje te geven hebben de partners de subsidie dit jaar kunnen verhogen tot 80%. De deelnemers betalen zelf de resterende 20% van de kostprijs.

Zelf verantwoordelijk voor onderhoud

Met de kaarten kunnen bewoners en ondernemers groene elementen bestellen en aangeven waar ze die voor hun huis of winkel willen plaatsen. Op basis van de aantallen aanvragen en de spreiding ervan over de binnenstad maken Arnhem6811, PBA en de gemeente een selectie van te honoreren aanvragen. Dat doen wij opdat de groene elementen goed over de binnenstad worden verspreid en de aanvragen van bewoners en ondernemers met elkaar in balans zijn. Na betaling van de eigen bijdrage worden de elementen besteld en na de zomer, compleet met beplanting, geleverd.

De deelnemers zijn zelf verantwoordelijk voor klein onderhoud (verwijderen zwerfafval en snoei) en voor het water geven. Voor de bewatering van de grote plant- en boombakken en voor de vormsnoei daarvan en van klimgroen boven de 2,5 meter neemt de gemeente de verantwoordelijkheid.

Meer informatie

Het Groenplan Binnenstad en de kaarten van het ‘groenmenu’ vindt u ook op Chainels (voor ondernemers) en de Facebookpagina van Arnhem6811. Voor meer informatie over de vergroening en het groenplan, en voor praktische vragen kunt u contact opnemen met Herman KleinJan, groen@binnenstadarnhem.nl of 026-377 30 28.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam