11.4 C
De Bilt

Kappen met verslappen! Leef de regels na!

Breda – Kappen met verslappen! Dat is de oproep. Het aantal corona-besmettingen in West-Brabant blijft stijgen. Ook in Breda blijven de cijfers oplopen en dat is zorgwekkend. Met name onder de jongeren in de leeftijdsgroep tussen de 17 en 30 jaar is een opvallende stijging te zien ten opzichte van andere leeftijdscategorieën.

Verslappen is geen optie meer

Langere tijd is gedacht dat jonge mensen minder risico lopen om besmet te raken. Het blijkt dit nu wel degelijk mogelijk. En het risico op het overdragen van het coronavirus op ouderen en kwetsbare mensen is groot. In het algemeen maakt ook de landelijke politiek zich zorgen vanwege het verslapen en laconieker worden met het naleven van de regels. In Breda wordt extra toegezien op het intensiever naleven van de corona-maatregelen onder het motto kappen met verslappen. Dat begint met extra inzet op regulering van het uitgaanspubliek.

Persconferentie

De boodschap van minister-president Rutte in de persconferentie van donderdag 6 augustus was helder: We moeten kappen met verslappen en zorgen dat we straks niet weer terug bij af zijn. De Bredase horeca en de gemeente maakten zich al eerder zorgen over de toenemend aantal besmettingen in Breda. Zo besloot de horeca tal van evenementen niet door te laten gaan. Samen zetten gemeente en horeca nu de schouders onder het intensiever volgen hoe bezoekers aan het centrum de regels naleven. Het begeleiden van bezoekersstromen en het tegengaan van drukte maakt deel uit van de afspraken.

Kappen met verslappen

Burgemeester Paul Depla: “De oproep is nu echt ‘kappen met dat verslappen’. Het virus is nog niet klaar met ons. Op basis van de actuele cijfers van de GGD is de conclusie te trekken dat we in Breda niet zorgvuldig genoeg met de regels zijn omgegaan. Ik snap dat iedereen het liefst het oude leven wil terug wil, dat wil ik ook. Maar helaas is dat nog niet op alle aspecten mogelijk. Aprés ski-achtige feestjes in de kroeg zitten er voorlopig nog niet in. Dat moeten we accepteren.

Genieten van elkaar

Maar we kunnen wel weer genieten van elkaars gezelschap en een lekker koud biertje op een van onze mooi terrassen. Zolang we onszelf maar aan die paar simpele regels houden en elkaar daar ook aan blijven houden. Dat is lastig, dat ervaar ik zelf ook. Laten we toch alsjeblieft weer beter gaan opletten of we die 1,5 meter afstand kunnen bewaren. Op straat, op het werk, en thuis. Zorg ervoor dat we niet verslappen in Breda en taferelen krijgen zoals in de Amsterdamse Kalverstraat. En laten we kappen met verslappen als we snotteren of grieperig zijn. Blijf dan thuis, vorm geen gevaar voor anderen en ben je er van bewust dat we door laconiek gedrag nog langer in deze ellendige situatie blijven.”

Uitgaanspubliek

Onderdeel van het intensiever aanpakken worden vanaf dit weekend maatregelen getroffen om het uitgaanspubliek meer te reguleren. Deze periode met deze hoge temperaturen nodigen uit om lange avonden op het terras door te brengen. Dat maakt het uitgaansgebied in de binnenstad een aantrekkelijke plek om verfrissing te zoeken. En dat kan ook zeker, maar wél op een manier waarop de maatregelen in acht worden genomen. Om zo verdere toename van besmettingen te voorkomen.

Reserveringen weer structureel nodig

Zoals Rutte aankondigde, geldt vanaf volgende week weer dat de reserveringen van tafels structureel gaan plaatsvinden. Dat maakt het mogelijk om een contactonderzoek bij een eventuele uitbraak goed uit te voeren. In de horeca is de regel nog steeds dat iedereen die gereserveerd heeft, zit en zoveel mogelijk op 1,5 meter afstand. Verslappen is geen optie. Daarom controleren zowel horecaondernemers als handhavers hierop. Daarnaast gaan de gemeente met KHN op zoek naar een manier om het uitgaanspubliek dat op de been is te reguleren. Het past niet bij de aanpak van corona om elkaar op straat te ontmoeten, te kletsen en om elkaars nek te hangen.

Op veilige afstand ontmoeten

Met de regels in de horeca, in restaurants en op terrassen blijven we de vrijheid houden om elkaar te ontmoeten maar op een veilige manier. Vanaf dit weekend wordt daarom gestart met het invoeren van een verplichte looproute in de driehoek Visserstraat, Havermarkt en Haven. Daarbij wordt net als in de winkelstraten de weg verdeeld in twee helften. Op de route dient 1,5 meter afstand te worden gehouden en is het niet toegestaan om stil te staan.

Koninklijke Horeca Nederland vraagt hulp bezoekers

Johan de Vos (KHN Breda): “Ik roep alle bezoekers van de horeca in Breda op om ons te helpen. We hebben ieders inzet en welwillendheid nodig om op een verantwoorde en veilige manier onze zaken te kunnen laten draaien. We kunnen het gewoonweg niet alleen. Inmiddels is wel duidelijk dat het virus nog steeds rondspookt en blijft toeslaan als we ons niet aan de afgesproken maatregelen houden. We hebben het dus voor een groot gedeelte zelf in de hand. Laten we alles op alles zetten om ons aan de vrij simpele regels te houden. Kom niet als je klachten heb, was je handen en houdt 1,5 meter afstand. Op die manier kunnen we samen blijven genieten van een bezoek aan de horeca.”

1 REACTIE

  1. Goed artikel. Wat mij nog meer zorgen baart zijn de COVID-19 protocollen in het Bredase ziekenhuis. Onlangs ervaren door spoedopname; geen enkele zorgverlener daar draagt een monkapje tijdens onderzoek en behandeling… De cabines bij de hoofdingang ter controle van de bezoekers staan leeg. Hoezo beschermen van kwetsbaren?!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio