Politie pakken mogelijke treinsurfer na aangifte

politie
Foto: ProRail

Zevenbergen – De politie maakt een proces-verbaal op tegen een 17-jarige jongeman uit Delft die op zaterdag 20 januari 2018 en donderdag 30 november 2017 vermoedelijk aan de buitenkant van een trein is meegereden. In januari van Lage Zwaluwe naar Zevenbergen en november 2017 op het baanvak Schiedam – Delft. Van beide ritten zijn videobeelden op YouTube geplaatst. Op deze beelden was de man zelf onherkenbaar.

Aangifte

ProRail en de NS deden vervolgens bij de politie aangifte van overtreding van artikel 3 van de Spoorwegwet. De man heeft met zijn gedragingen niet alleen zichzelf en anderen in gevaar bracht maar er had ook gevaar op de spoorweg veroorzaakt kunnen worden. Daarnaast had de verdachte door zijn gedrag het verkeer op de spoorweg ernstig kunnen hinderen.

Onderzoek Dienst Infrastructuur

De Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid stelde een onderzoek in naar de identiteit van de man die zich op YouTube ‘The climbing dutchman’ noemt. Met gebruikmaking van onder meer camerabeelden die NS voor het onderzoek ter beschikking stelde kwam de politie de jongeman uit Delft op het spoor.

De man werd onlangs voor een gesprek uitgenodigd op het politiebureau. Daar verscheen hij wel maar wenste geen verklaring af te leggen. De politie maakt proces-verbaal op voor overtreding van artikel 3 van de Spoorwegwet.

Je komt er niet mee weg

De tijd dat je ongemerkt kan treinsurfen is wel voorbij. Het spoor en de stations worden steeds beter in de gaten gehouden met camerabewaking. Daarnaast zijn ook de treinen hiermee uitgerust. Ook hanteert ProRail een zerotolerancebeleid. Bij iedere overtreding van de (spoorweg)wet doen wij aangifte.

Slimme mobiele camera’s tegen overlast

In de strijd tegen overlast, vandalisme en vertragingen gaat ProRail delen van het spoor ook onder 24-uurs slim cameratoezicht plaatsen. Deze mobiele camera’s, die op basis van big data kunnen worden ingezet, zijn uitgerust met slimme software. Deze kan afwijkend, gevaarlijk en ongebruikelijke situaties op het spoor sneller en automatisch waarnemen.

Strijd aan met overlast

Met deze mobiele camera’s gaat ProRail spoorlopers, vandalen, suïcidalen, spoorboomduikers, treinsurfers en andere onbevoegden rond het spoor registreren en waar mogelijk aanpakken. Vanuit de speciaal ingerichte meldkamer is er 24/7 zicht op tientallen stukken spoor in Nederland. De camera’s krijgen hun stroomtoevoer via zonnepanelen en zijn daardoor flexibel inzetbaar.

 

Bron: ProRail

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam