10.4 C
De Bilt

Nieuwe waardevolle bomen in natuurgebied Engelenstede

Sint-Michielsgestel – Afwisselende, gevarieerde en gezonde bossen zijn belangrijk voor een gezonde leefomgeving en bovendien aantrekkelijk voor bezoekers. In natuurgebied Engelenstede zijn daarom de afgelopen weken nieuwe jonge bomen geplant. Daarmee werken we aan een klimaatbestendiger bos, met een grote diversiteit aan planten en dieren. Zodat we ook in de toekomst kunnen blijven genieten van onze mooie natuur.

Een gezond en weerbaar bos in Engelenstede

In oude, open dennenbossen zoals in natuurgebied Engelenstede, groeien vaak weinig struiken en jonge bomen. Door nieuwe boomsoorten te planten, verbeteren we de bodem. Daardoor kan de bodem belangrijke voedingstoffen en vocht beter vast houden en koolstof vanuit CO2 uit de lucht makkelijker opnemen. Meer bomen betekent ook meer opslag van CO2, wat belangrijk is voor ons klimaat. Daarnaast brengen nieuwe planten ook nieuwe diersoorten mee en dus een hogere biodiversiteit. En dat maakt het bos aantrekkelijker voor bezoekers. Ten slotte kunnen we de nieuwe bomen op de lange termijn ook gebruiken als houtvoorziening voor diverse (duurzame) toepassingen, bijvoorbeeld in de bouw.

Terugbrengen van waardevolle soorten

De boomsoorten die aangeplant zijn, waren niet of nauwelijks in het bos aanwezig. Van nature kwamen deze soorten wel in de Nederlandse bossen voor, maar door allerlei omstandigheden zijn ze in de loop van de tijd vrijwel verdwenen. Denk daarbij aan soorten als linde, zoete kers, haagbeuk, esdoorn en beuk. De aan te planten bomen zijn ongeveer 1,5 tot 3 meter groot. Behoorlijk wat groter dan de jonge bomen die we normaal gesproken aanplanten. Om ervoor te zorgen dat reeën, konijnen en muizen de jonge bomen niet aanvreten of beschadigen, brengen we een blauwe pasta aan op het boompje en komen er bamboestokken bij te staan.

Onderdeel van het project ‘Revitalisering Bos’

Deze aanplant maakt deel uit van het ‘Project ‘Revitalisering Bos’, dat volledig gefinancierd wordt door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De Bosgroepen zijn de trekker van dit pilotproject, met als partners Staatsbosbeheer, Wageningen Environmental Research (WEnR), Centrum Genetische Bronnen Nederland (CGN) en Probos. De Bosgroepen begeleiden de werkzaamheden in opdracht van de gemeente Sint-Michielsgestel. De nieuwe jonge bomen zijn in februari en maart geplant in natuurgebied Engelenstede, ten zuiden van de weg Kaathoven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio