Wereldprimeur: eerste laadpaal met openbare AED in wijk Vrijenban, Delft

Delft

Delft – Vanmorgen onthulde wethouder Karin Schrederhof (Wonen, Wmo en Sport) de eerste levensreddende oplaadpaal in Nederland. Delft heeft daarmee de primeur en is de eerste gemeente ter wereld waar een laadpaal voor elektrisch rijden is uitgerust met een Automatische Externe Defibrillator (AED).

Tekort

Deze Nederlandse uitvinding wordt gezien als dé oplossing voor het schrijnende tekort aan goede AED-locaties. De oplaadpaal met AED is geplaatst in de Willem van Aelststraat 20 in de wijk Vrijenban te Delft. AED’s zijn apparaten waarmee hulpverleners een elektrische schok toe kunnen dienen aan een persoon met een hartstilstand zodat diens hart weer het juiste ritme krijgt. Elk jaar kunnen er in Nederland 2500 mensen gered worden van de dodelijke gevolgen van een hartstilstand, als er binnen 6 minuten gereanimeerd wordt met een AED.

Levensreddende samenwerking

Er is in Nederland een groot gebrek aan openbare locaties voor de plaatsing van AED’s die 24 uur per dag bereikbaar zijn. De Delftse organisatie City AED pakt dit probleem aan door openbare laadpalen voor elektrisch rijden uit te rusten met AED’s. Deze laadpunten zijn goed zichtbaar en worden op centrale punten in de woonwijk geplaatst, waardoor ze makkelijk bereikbaar zijn. De laadpaal in de woonwijk krijgt zo opeens een levensreddende functie. Het gaat hier om een proef waarbij partijen onderzoeken of een AED-paal werkt en wenselijk is.

Ingebouwde accu

City AED werkt samen met laadpalenleverancier EVBox om de AED-paal mogelijk te maken. EVBox levert de laadpaal die met een AED wordt uitgerust, City AED beheert de AED. De AED functioneert door de ingebouwde accu zelfstandig mocht bijvoorbeeld de stroom uitvallen.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam