Intelligente verkeerslichten voor betere doorstroming op de Ring

In de eerste helft van 2019 worden op vier plekken op het noordelijke deel van de Eindhovense rondweg de bestaande verkeerslichten omgebouwd naar intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI’s). Op het traject Kennedylaan – Evoluon zorgen deze verkeerslichten, in combinatie met slimme software, voor een betere doorstroming op de Ring. Ook op het traject Kennedylaan – Wolvendijk / N270 worden de verkeerslichten voorzien van slimme software.

De iVRI’s kunnen voorspellen hoeveel verkeer eraan komt en ze kunnen het aankomend verkeer beter herkennen. Met deze gegevens kunnen kruispunten efficiënter geregeld worden. De iVRI’s kunnen weggebruikers ook persoonlijk informeren. Zo geven ze de weggebruikers bijvoorbeeld zicht op hoe lang het duurt voor het verkeerslicht voor hen op groen springt. Een betere doorstroming op de Ring draagt uiteindelijk ook bij aan een gezonde, leefbare en bereikbare stad.

Wethouder Monique List (Mobiliteit): “We werken aan een aantrekkelijke en duurzame stad die bereikbaar is en blijft. We willen dat het doorgaand autoverkeer meer gebruik maakt van de Ring en de randen van de stad. De nieuwe slimme verkeerslichten zorgen ervoor dat de auto’s zo goed mogelijk door kunnen rijden over de Ring. Als je sneller bent via de Ring, is de route via de binnenstad minder aantrekkelijk. En met minder auto’s in de binnenstad krijg je daar een veel prettigere omgeving. Een plek waar je loopt, fietst of met het openbaar vervoer komt.”

De Ring kent in totaal 23 gelijkvloerse kruispunten waar het verkeer met een verkeersregelinstallatie wordt geregeld. Op dit moment zijn al elf installaties aan de oostelijke kant van de Ring omgebouwd naar iVRI’s. Nu komen er nog vier bij. Samen met slimme software wordt hierdoor de doorstroming op het noordelijk deel van de Ring verbeterd. Na evaluatie van de effecten van deze nieuwe technologie wordt voor de ombouw van de overige verkeerslichten eind 2019 een plan van aanpak gemaakt. Uiteindelijk moet het verkeer op de totale Ring zo goed mogelijk doorstromen.

Congress Corridor – ITS congres
Van 2 tot en met 6 juni 2019 is Brainport Eindhoven de locatie voor het ITS Europe Congres 2019. Tijdens dit congres komen zo’n 2500 bezoekers kijken naar de nieuwste mogelijkheden op het gebied van smart mobility (slimme mobiliteit) in Nederland. De weg tussen het Evoluon en de Automotive Campus in Helmond – de twee locaties van het congres – is dan een van de showcases. Langs deze zogeheten Congress Corridor geven de intelligente VRI’s de bezoekers een blik in het brein van de (intelligente) verkeersregelinstallatie. Op de trajecten Kennedylaan – Evoluon en Kennedylaan – Wolvendijk / N270 worden twee verschillende soorten software toegepast en geëvalueerd. Tijdens de publieksdag van het ITS Congres, op zondag 2 juni, kan het brede publiek kennis maken met deze en vele andere slimme mobiliteitsoplossingen

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam