11.1 C
De Bilt

Ontwikkeling van veehouderij- en mestverwerkingsbedrijven mogelijk

Bladel – De afgelopen periode was het in de gemeente Bladel niet mogelijk om veehouderij- en mestverwerkingsbedrijven verder te ontwikkelen of te veranderen. Na de gemeenteraadsverkiezingen in maart is door de nieuwe coalitiepartijen afgesproken om dit te veranderen. Het college van B en W stelt nu aan de raad voor hierover in september een besluit te nemen.

 

Verbeteringen op het gebied van gezondheid, milieu en klimaat

Doordat veehouderijbedrijven niet mogen uitbreiden wat aantallen dieren betreft, worden ook positieve veranderingen in de veehouderij tegengehouden. Want nieuwe stallen stoten minder schadelijke en hinderlijke stoffen uit en zijn beter voor het dierwelzijn. Het verbod op uitbreiding lijkt juridisch bovendien lastig houdbaar; de gemeente mag in haar bestemmingsplan de dieraantallen niet regelen. Wethouder Fons d’Haens: “De provincie heeft bepaald dat veehouderijen in 2022 moeten voldoen aan strengere eisen voor de uitstoot van ammoniak. Bovendien moeten in 2024 alle asbestdaken zijn gesaneerd. We realiseren ons dat veehouders wel moeten kunnen investeren om te voldoen aan deze nieuwe regels. Vaak kan dat alleen door schaalvergroting. Soms bieden omschakeling en innovaties ook een oplossing. We verwachten daarnaast ook dat veel bedrijven niet kunnen of willen investeren en zullen stoppen. Als gemeente willen we graag regie houden op de ontwikkelingen in ons buitengebied.”

Er mogen wat het college betreft meer of andere dieren komen, mits de situatie op het gebied van gezondheid en milieu verbetert. Dat betekent concreet dat de uitstoot van endotoxine, fijnstof, geur en ammoniak moet dalen. De gezondheidskundige advieswaarden van de Gezondheidsraad en de GGD mogen nooit overschreden worden. Daarnaast mogen er geen nieuwe overbelaste situaties ontstaan. Situaties waar al sprake is van een overbelasting mogen niet verder overbelast geraken. Dit nieuwe beleid bevordert onder andere dat oude stallen (waarin soms asbest is verwerkt) worden gesloopt en meer duurzame energie wordt opgewekt op staldaken. Het wordt ook weer mogelijk om te schakelen van traditionele naar biologische veehouderij.

Het college stelt ook voor om mestverwerking onder voorwaarden mogelijk te maken. Mestverwerking kan een grote bijdrage leveren aan het verminderen van uitstoot van ammoniak en geur uit stallen. Het verbetert de bodemvruchtbaarheid en vermindert de uitspoeling van mineralen. Verwerkte mest kan kunstmest vervangen en zo voor een grote reductie van CO2 zorgen. Een van de voorwaarden voor uitbreiding van mestverwerkingscapaciteit is dat (over de hele gemeente bezien) de emissies van stoffen die vrijkomen moeten dalen. De mest mag niet van verder dan 20 kilometer van de verwerkingslocatie komen en de verwerkte mestcapaciteit mag in de mestverwerkingsbedrijven nooit groter zijn dan de hoeveelheid mest die in de hele gemeente wordt geproduceerd per jaar. Als sprake is van grootschalige mestverwerking worden de plannen door de GGD getoetst.

 

Aantal veehouderijen in gemeente Bladel fors gedaald


De veehouderijen in het buitengebied zijn kenmerkend voor de Kempen en hebben het huidige landschap gevormd. Maar het aantal veehouderijen en het aantal dieren neemt in de gemeente Bladel al jaren af. Het aantal veehouderijen is sinds 2010 met 35% gedaald van 168 naar 110 in 2017. De hoeveelheid dieren (melkvee, overige rundvee, varkens en kippen) is gedaald met 6% tussen 2010 en 2017 (CBS, 5 mei 2018).
“Het feit dat het aantal bedrijven hier sneller daalt dan het aantal dieren betekent dat er per bedrijf steeds meer dieren worden gehouden. Het zijn landelijke trends, die volgens onderzoek in de komende jaren zullen doorzetten,” aldus wethouder d’Haens. Overigens mag een veehouderij nooit groter worden dan 1,5ha.

De commissie grondgebied behandelt dit onderwerp op 30 augustus en de gemeenteraad op 20 september.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio