Afsluiting project Stolpersteine in de gemeente Leek

Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Leek

Leek – Op vrijdag 12 oktober 2018 worden in de gemeente Leek de laatste Stolpersteine gelegd. Het project ‘Stolpersteine’ of in het Nederlands ‘struikelstenen’, is een idee van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, om zo de herinnering levend te houden aan hen die door de nazi’s werden vermoord in concentratiekampen of in hun eigen omgeving.

Blijvende herinnering met Stolpersteine

Voor de woningen in de gemeente Leek waar Joden of verzetsstrijders hebben gewoond die door de Duitsers zijn vermoord, ligt dan een blijvende herinnering “opdat wij niet vergeten”. Naast het leggen van stenen heeft de Werkgroep Stolpersteine een film en een boekje laten maken waarin vier verhalen worden verteld over personen die op de Stolpersteine zijn vermeld.

Vragen en antwoorden

Wie was die persoon, hoe heeft hij geleefd en wat heeft hij gedaan?
Op deze manier wordt een gezicht gegeven aan de Leeksters die omgekomen zijn in de Tweede Wereldoorlog. Vanaf vrijdag 12 oktober kan de film bekeken worden in de Roomsterborgh aan de Roomsterweg 5-1 te Leek, in de maand oktober telkens op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 14.00 en 17.00 uur.

Kleine expositie

De Samuel Levie Stichting richt een kleine expositie in met het thema ‘Joden in Leek’. In de Roomsterborgh is tijdens de openingstijden ook de tentoonstelling ‘Geleende gezichten’ te zien. Kunstenares Ada Stel heeft 102 portretten geschilderd van kinderen die in de Tweede Wereldoorlog zijn afgevoerd en omgekomen in concentratiekampen.

De toegang tot de Roomsterborgh is gratis.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam