Blauwalg in de Krimpenerwaard vraagt om maatregelen

0
83
Blauwalg
Foto: J. Rietveld © Regio Online

Krimpenerwaard – Op verschillende plaatsen in de sloten in de Krimpenerwaard komt nog steeds blauwalg voor. Het hoogheemraadschap zet verschillende maatregelen in om het verspreiden van de blauwalg tegen te gaan zoals het lokaal omleiden van waterstromen, het isoleren van sloten en plassen, het aanpassen van het waterpeil en het inlaten van water uit de Hollandsche IJssel. Het waterschap houdt de waterkwaliteit doorlopend in de gaten via onder andere veldinspecties, reguliere metingen en het onderzoeken van waterproeven.

Wat kunt u doen als u blauwalg ziet?

Blauwalg kan gaan stinken en vissterfte veroorzaken. Als u dit constateert, kunt u hiervan melding doen bij klanteninformatie via het meldingsformulier op de website of via telefoonnummer 010 45 37 200.

Wat doet de blauwalg?

Blauwalgen kunnen giftige stoffen produceren. Het is daarom niet verstandig om mensen en dieren met water in aanraking te laten komen of te laten drinken. Als u in aanraking komt met blauwalgen kunt u last krijgen van irritaties aan uw ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen. Bent u in aanraking geweest met blauwalgen, spoelt u zich dan goed af onder de douche. Het besproeien van groenten met slootwater raden wij af. U kunt de blauwalgen herkennen aan een groen-blauwe troebeling van het water. Heeft u vragen over uw gezondheid dan kunt u contact opnemen met de GGD via 088- 308 33 22 of kijk op de website van de GGD.

Zwemmen in Surfplas?

In de surfplas Krimpenerhout is geen blauwalg aangetroffen. Op dit moment geldt voor de plas wel een waarschuwing vanwege kuilen in de bodem. We doen er alles aan om te voorkomen dat de blauwalgen in de surfplas komen. Daarom laten we de aanvoer van water naar de surfplas op dit moment tijdelijk lopen via het gemaal Lepelaarsingel in Krimpen aan den IJssel. Op deze manier blijft er schoon water naar de surfplas toe komen.

Warme periode

Tijdens een warmere periode kan de kwaliteit van zwemwater snel veranderen. Controleer daarom altijd de meest actuele informatie via de Zwemwater-app. De gegevens van de Zwemwater-app komen van de website www.zwemwater.nl, waar altijd de meest actuele informatie beschikbaar is.

Download hier de Zwemwater-app voor Android of voor iOS/Apple.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here