Leert Gouda college van Krimpen lesje luisteren?

Krimpen aan den IJssel – Luisteren lijkt niet het sterkste punt van het college in Krimpen aan den IJssel, als het op kritiek aankomt op een wezenlijke vraag. In een vorig artikel besteedde wij al aandacht aan het feit dat zowel Gouda als Krimpen, als enige regenbooggemeenten, geen regenboogvlag uithingen op zondag 17 mei. De dag tegen discriminatie en haat tegen LHBTI-ers.

Gouda pakt de handschoen op

Wethouder Corine Dijkstra van de gemeente Gouda, liet opmerkingen hierover van onder andere Leon Houtzager, niet ongehoord. Zij liet via Twitter weten dat Gouda de belangrijke dag voor LHBTI-ers, IDAHOT, domweg was vergeten, maar het ook recht wilde zetten. Daarom hing maandag 18 mei alsnog de hele dag de regenboogvlag uit op het Huis van de stad Gouda.

College Krimpen reageert zonder te antwoorden

Op de Facebook post van Houtzager over de goedmaker van Gouda, riep hij de gemeente Krimpen op een goed voorbeeld te volgen. Het college van Krimpen reageerde met de tekst: “Het college zet vooral in op het onder de aandacht brengen van een inclusieve samenleving en schenkt daarbij aandacht aan diversiteit tijdens bijvoorbeeld Coming-out dag in 2019. Krimpenaren zijn van harte welkom om via onze inclusie tafel mee te denken over de invulling van dit programma.” Feitelijk waar van Coming-Out dag, maar geen antwoord op de vraag waarom dan sinds de ondertekening van het Regenboogakkoord, 3 jaar geleden, er nog nooit een Regenboogvlag is gehesen op 17 mei, een dag die ook internationaal nog veel belangrijker is.

Is dit een grap?

Houtzager reageert: “Is dit een grap? Is dit de reactie van het college? Wat zegt u nu eigenlijk? Geef eens gewoon antwoord op mijn vraag en stop met ontwijkende antwoorden: Waarom heeft zelfbenoemd regenbooggemeente Krimpen aan den IJssel geen regenboogvlag gehesen tijdens #IDAHOT? Bent u het “vergeten” net als Gouda? Wist u het niet? Vindt u het niet belangrijk? Wat is de reden?

Dit heeft helemaal niets met Coming Out Dag te maken. Wat wilt u nu zeggen? Dat als we dit neerleggen bij de inclusieve tafel dat u dan wel bereid bent de vlag te hijsen? Drie keer raden wat ik de afgelopen drie jaar heb gedaan aan uw inclusieve tafel.

Dus bij deze nogmaals mijn input: Hang die vlag nou op! Ook tijdens #IDAHOT. Net zoals alle andere 160+ regenbooggemeenten waar u zegt toe te behoren.”

Kirsten Jaarsma belooft beterschap in 2021

Wethouder Jaarsma laat weten aan Houtzager zich meer dan 100% in te zetten voor inclusiviteit in haar gemeente en de belangen van LHBTI-ers met hand en tand te zullen verdedigen. Op de vraag waarom dan ‘die vlag’ niet gehesen wordt, liet ze weten dat het door niemand in het college wordt tegengehouden, maar dat het een praktische keuze is. Ze belooft het in 2021 wel te regelen, mits zij dan nog bestuurlijke verantwoordelijkheid heeft.

Realisme

Die bestuurlijke verantwoordelijkheid lijkt echter ver weg, nu de VVD, Krimpens Belang en PvdA in volle onderhandeling zijn met SGP, CDA en ChristenUnie voor het vormen van een nieuwe coalitie. Hoe de eerste drie partijen, waarvan zittende leden hebben mee getekend aan het Regenboogakkoord, dit willen gaan oplossen is nog onduidelijk. Of de SGP moet zichzelf verloochenen en opeens wel achter het LHBTI-beleid staan, of VVD, Krimpens Belang en PvdA, vinden regeren belangrijker dan gemaakte afspraken nakomen. Dit kan nog een behoorlijk dilemma worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Amerikaanse ambassadeur opent Vliegeniersmuseum

Gorinchem - Maandag 1 juni om 12.00 uur heeft de Amerikaanse Ambassadeur, Pete Hoekstra met zijn echtgenote het seizoen van het...

Lemster Dickens Festijn 2020 in de ijskast

Lemmer - Ondanks dat het Lemster Dickens Festijn pas in december gepland staat, heeft de organisatie de conclusie getrokken dat het...

Doe mee met de Zomerse Sportinstuif van Jibb+

Zin in een sportieve start van jouw zomervakantie? Schrijf je dan in voor de Jibb+ Zomerse Sportinstuif. In de eerste week van...

0800-1202, landelijk nummer voor testafspraak coronavirus

Vanaf 1 juni 08.00 uur kan iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, bellen naar het nummer 0800-1202...

Gezellige tweede Pinksterdag in Krimpen aan de Lek

Krimpen aan de Lek - Op tweede Pinksterdag mochten de terrassen weer open. Ook in Krimpen aan de Lek was het...