Home Regio Krimpenerwaard D66 geschokt door verklaring herstart gesprekken formatie

D66 geschokt door verklaring herstart gesprekken formatie

Krimpen aan den IJssel – In een verklaring geven zes Krimpense partijen aan dat ze onder leiding van de heer Tjerk Bruinsma gesprekken starten voor het vormen van een nieuwe coalitie. In deze verklaring verwijzen ze naar de Coronacrisis als motivering voor een actie waarin niet de gebruikelijke democratische procedures worden gevolgd. D66 is verbaasd en verontwaardigd over de gang van zaken.

Coronacrisis gebruikt als motief en verantwoording

SGP, VVD, Krimpens Belang, CDA, ChristenUnie en PvdA hebben afspraken gemaakt over de start van een nieuwe formatieronde, zo werd in een gezamenlijke verklaring bekend gemaakt. Men geeft aan dat het vanwege de coronacrisis niet mogelijk was om deze start via de gebruikelijke weg, namelijk een openbare raadsvergadering, te laten plaatsvinden. Ook het aanzoeken en aanstellen van een formateur willen deze partijen buiten de democratische besluitvorming om regelen.

Maatschappelijke crisis gebruikt voor partijpolitiek

D66 fractievoorzitter Larry Köster is verontwaardigd en geschokt: “Dat men met elkaar coalitiebesprekingen wil vlot trekken is begrijpelijk. Maar de motivatie om dat op deze manier te doen is ronduit schokkend. Een maatschappelijke crisis wordt gebruikt voor partijpolitieke doeleinden. Een schande voor de Krimpense politiek. De slechtst denkbare start voor een geloofwaardige coalitie.”

D66 weigerde vooraf gestelde voorwaarde voor deelname te accepteren

Ook D66 was in eerste instantie uitgenodigd om aan de gesprekken deel te nemen. Maar daarvoor werd door de overige partijen vooraf de voorwaarde gesteld dat “het invullen van een wethouderspositie (door Arjan Neeleman of een ander) uitgesloten was”. Dit zonder dat er enig gesprek met de partijen had plaatsgevonden. Larry Köster zegt daarover: “Dat is op zijn zachtst gezegd niet netjes en zeker geen goed vertrekpunt voor het vormen van een breed gedragen coalitie. We konden niet anders dan met een dergelijke voorwaarde niet aan tafel gaan.”

Formatie zonder vereiste democratische besluitvorming

De partijen geven aan dat zij de heer Tjerk Bruinsma hebben aangesteld als formateur. Dit gebeurt zonder de gebruikelijke tussenkomst van het presidium en de raad. Naar de opvatting van D66 hebben de partijen daarmee geen mandaat om een betaalde formateur namens de raad aan te stellen.

D66 is nog altijd bereid om een bijdrage te leveren aan een nieuwe coalitie. Maar dan wel zonder voorwaarden vooraf, zoals voor alle deelnemende partijen aan een coalitietafel geldt, en volgens een ordentelijk proces.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Burgerpetitie op Avaaz.org voor aangifte tegen predikant Krimpen

Krimpen aan den IJssel - De perikelen rondom uitingen van een Krimpense predikant van de Oud Gereformeerde Gemeente in een brief,...

Drie gewonden bij uitslaande brand zorgcentrum Reyshoeve in Tilburg

Tilburg - Aan de Reeshof in Tilburg ligt het zorgcentrum Reyshoeve, waar rond de klok van 12.00 uur vanmiddag alarm werd...

Nieuwe visvriendelijke pomp kan ook energie opwekken

Krimpenerwaard - Gemaal Krimpenerwaard krijgt een nieuwe visvriendelijke pomp. Deze pomp is heel bijzonder want naast dat vissen er heelhuids doorheen...

Elke week een Jeelink box met lokale producten

Wognum - Het idee om boxen met producten van de bij Jeelink aangesloten Boeren partners te maken, was er al, maar...

Reconstructie Slotenbuurt in Zegveld gereed

Zegveld - De werkzaamheden in de Slotenbuurt in Zegveld zijn afgerond. Ondanks een flinke tegenvaller halverwege 2019, waarbij een onvoorzien dikke...