9.7 C
De Bilt

De berenjacht voor kinderen, doen of niet?

Krimpenerwaard – Ook in de Krimpenerwaard is de berenjacht, die overgewaaid is uit Australië, het verenigde koninkrijk en België, heel populair aan het worden. De bedoeling van dit spel is, dat je beter met de kinderen een ommetje kunt maken dan dat de kinderen in groepjes op een speelplaats zijn. Op verschillende plekken zetten mensen knuffelberen achter het raam, die de kinderen kunnen zoeken.
Zo wordt een ‘gewoon ommetje door de wijk’ wat minder saai. Het idee komt oorspronkelijk uit het prentenboek Wij gaan op berenjacht van Michael Rosen en Helen Oxenbury. In dat verhaal gaan vier kinderen met hun vader op echte berenjacht, maar staan dan plotseling oog in oog met een dier. De knuffelberenjacht is dan ook wat minder gevaarlijk.

Thuisblijven?

Het RIVM adviseert de mensen om zo veel mogelijk thuis te blijven. De scholen zijn gesloten en kinderen mogen niet op bezoek bij opa en oma. Er zijn dan ook mensen die het vreemd vinden dat mensen dan wel met de kinderen op pad gaan op berenjacht. Sommige mensen vragen zich dan ook af, hoe lang de ‘berenjacht’ nog is toegestaan.
Het is voor veel kinderen een ware straf om binnen te moeten blijven en hun energie niet kwijt te kunnen, waardoor ze erg vervelend kunnen worden. Er is immers gezegd dat een ‘ommetje’ wel kan. Op de Facebookpagina waar men kan melden waar de beren staan, komen ook kritieken. “Is het wel verstandig om met groepen kinderen op straat te gaan lopen?”

DSC3338
Twee kinderen samen aan het voetballen is prima.

In deze tijd van Corona is het verstandig om de balans te zoeken, wat je wel en niet kunt of mag doen. Voor de jonge kinderen is ‘even een luchtje scheppen’ momenteel een positief iets. Iets waar ze naar uit kunnen kijken. Er is ook kritiek op de groepen kinderen die op speelplekken samen komen. Twee kinderen op een voetbalveld kan best, maar met een grote groep op een speelplaats wordt afgeraden.
Om juist te voorkomen dat kinderen zonder begeleiding samen naar speelplekken gaan, of zich thuis gaan vervelen, is de berenjacht bedacht.

Niet groepsgewijs

Uiteraard is het niet de bedoeling dat men in grote groepen op pad gaat om beren te spotten. Waarschuwt iemand op de Facebookpagina.
Het is géén groepsactiviteit en er wordt geadviseerd om bij het passeren van andere mensen even opzij te gaan om de 1,5 meter afstand te houden. Het spel is uitsluitend bedoelt om dat ‘ommetje met de kleintjes in de wijk’ wat leuker en minder saai te maken. Je kunt de kinderen ook bepaalde vogels of bloemen laten zoeken. Maar jonge kinderen zijn doorgaans gek op knuffelberen. En er komen nog steeds beren bij, daardoor blijft het wandelingetje leuk. Het is ook niet de bedoeling om naar andere plaatsen te gaan om beren te zoeken.

Berenkaart

Er is een speciale ‘berenkaart’ die al helemaal vol staat met beren in Nederland. Je kunt zoeken op je eigen plaats, zo weet je waar de beren staan. De kaart zou al aan het maximum van beren zijn. Daarom komen er allerlei aanvullingen om de beren te vinden die in jou wijk staan.
Ook op deze site staan leuke tips en doe dingen tijdens de berenjacht. Zo kun je de wandeling en de jacht ook steeds een beetje afwisselen.

Op deze site staat ook de mededeling:

Let op:
Dit is geen groepsevenement; ga op berenjacht met het gezin tijdens het blokje om wat je anders ook zou lopen.
Vermijd andere voetgangers en berenjagers en loop daar in een boog van 1,5 m omheen.
Doe niet aan groepsvorming, zwaai eventueel even naar elkaar, maar ga niet gezellig een gesprek voeren op straat.
Ga niet op ‘reis’ maar houdt het bij de beren in je eigen wijk. Vraag bijvoorbeeld via de buurtapp of de buren ook een beer willen plaatsen.
Het is dus geen oproep om massaal in groepen de straat op te gaan. Sterker nog je verspreidt de mensenmassa over de wijk in plaats van met zijn allen op het sportveldje of in het speeltuintje te gaan zitten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio