Depressie uit de taboesfeer door motie van Krimpens Belang

Krimpen aan den IJssel – Donderdag 7 maart werd op initiatief van Krimpens Belang, samen met VVD, Leefbaar Krimpen, PvdA, SGP en Christen Unie een motie aan de raad voorgelegd om depressie uit de taboesfeer te halen. Ook Stem van Krimpen en D66 stemden bij het indienen voor deze motie, waardoor het een unaniem raadsbesluit werd.

Wat is een depressie?

Bij depressie moet je niet denken aan je eventjes down voelen of een dagje niet lekker in je vel zitten. Ook hoeft tegenslag niets met een depressie te maken hebben. Een echte depressie is een serieuze hersenziekte, die vele miljoenen mensen treft. Een patiënt voelt zich vaak doelloos, machteloos, ongehoord en onbegrepen. Het duurt soms een lange tijd voordat een patiënt zelf doorheeft last te hebben van een depressie. In onze huidige maatschappij heerst nog een groot taboe op depressie.

Waarom een motie over depressie?

Krimpens Belang wil met ondersteuning van alle overige partijen ook in Krimpen aan den IJssel het taboe op deze ziekte doorbreken. “Goede voorlichting aan zowel jongeren als volwassenen kan al een groot verschil maken. Het herkennen van een depressie bij jezelf of iemand uit je omgeving kan de aanzet zijn om iemand uit het isolement te halen, dat vaak door depressie ontstaat”, zo laat Saskia Bijl-van Schooten van Krimpens Belang weten. “Ook in onze gemeente is daarom extra aandacht nodig voor depressie.”

Wat is het taboe?

Het taboe ligt niet alleen in maatschappij rondom mensen met een depressie, want uit onderzoek blijkt dat patiënten het vaak zelf als een taboe ervaren er over te praten. Mensen in de directe omgeving van een patiënt kunnen overigens ook zwaar te lijden hebben onder het vaak sombere gedrag en uitstraling. “Alle kleur, geur, smaak lijkt te zijn verdwenen en zelfs vrolijke muziek komt niet binnen. Alles voelt zwaar en onmogelijk, maar toch probeer je te glimlachen voor je omgeving. Je voelt een enorme schaamte, omdat je maar niet begrijpt waarom je jezelf er niet overheen kunt zetten. Dat je daar hulp bij nodig hebt komt vaak pas laat binnen”, zo laat een ervaringsdeskundige weten.

Filmpje over ‘de zwarte hond’

Er is een Engelstalig filmpje gemaakt met Nederlandse ondertiteling, die een goede indruk geeft of wat depressie betekent en dat er ook wat aan valt te doen. Behandeling is echter voor ieder individu weer anders. Het filmpje gaat over een ‘zwarte hond’, die als een soort droevige schaduw je leven overneemt.

Maak depressie bespreekbaar

Het voornaamste doel van de ingediende motie is om depressie voor iedereen bespreekbaar te maken. Zowel voor patiënten, als de mensen om hen heen. Er over kunnen praten kan de zware last van depressie al een stuk dragelijker maken. Er zal worden nagedacht over hoe de aangenomen motie verder invulling gaat krijgen in Krimpen aan den IJssel. Heb je zelf een depressie of iemand die je kent? Kijk dan opwww.omgaanmetdepressie.nl voor meer informatie. Je staat niet alleen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

In Olst-Wijhe stroomt de liefde voor lokale ondernemers

Olst-Wijhe - ‘Hier stroomt de liefde’. Met die mooie woorden lanceert de gemeente Olst-Wijhe deze week een bijzondere campagne. Het doel? Aandacht...

Kolhorn heeft cortenstalen strijkmolen langs Molenkolk

Kolhorn - Een cortenstalen molentje is langs de Molenkolk in Kolhorn geplaatst. Hier heeft ooit één van de strijkmolens van Schagerkogge...

Persleiding door dijk in Krimpen geboord

Krimpen aan den IJssel - Een persleiding van ruim een halve meter diameter is met een enorme boor door de dijk...

Voetafdruk van één van de eerste Heilooërs ontdekt

Heiloo - In Zuiderloo wordt sinds begin april archeologisch onderzoek gedaan. Op dinsdag 19 mei is door archeologen van Archol een...

Voorstel opheffing deel Maarssenbroekseslag Stichtse Vecht

Stichtse Vecht - Het college van B&W heeft ingestemd met het voorstel aan de gemeenteraad om de Maarssenbroekseslag tussen de Floraweg...