Enquête zondagsopening uit de hand gelopen

Enquête
Foto: Winkelwagentjes

Krimpen aan den IJssel – Onlangs bracht Regio Online twee artikelen uit die te maken hadden met zondagsopening van winkels in Krimpen aan den IJssel, waaronder een enquête over zondagsopening in het algemeen. Het eerste artikel ging over een aanvraag van een aantal winkeliers om op zondag 24 december, de dag voor kerst, open te mogen gaan. 

Motie Stem van Krimpen verworpen

De Stem van Krimpen had een motie ingebracht in de gemeenteraad over dit verzoek. De motie werd echter afgewezen door andere partijen, omdat deze procedure via het college van B & W hoort te lopen en niet via de raad. Ook Leefbaar Krimpen stemde tegen de motie, ondanks dat zij voor winkelopening op zondag zijn. Zij hebben echter in 2014, bij het vormen een coalitie met de SGP, PvdA en CDA de afspraak gemaakt tot de nieuwe verkiezingen in 2018 zelf geen zondagsopening in het college voor te stellen.

Enquête wil eerlijk mening bewoners vragen

Het tweede artikel was naar aanleiding van een enquête van Leefbaar Krimpen, die daarin de keuze voorlegde aan inwoners van de gemeente om voor of tegen winkelopening op zondag in het algemeen te stemmen. Uit de eerste resultaten bleek een duidelijke meerderheid van 73% voor opening op zondag, 10% was tegen.. Er hadden toen 144 mensen hun stem uitgebracht.

Plaatsing artikel zorgt voor grote beroering

Toen het artikel eenmaal op onze Facebook-pagina was doorgeplaatst, ‘ontplofte’ het werkelijk aan reacties. Zowel in positieve, als negatieve zin. Nog vreemder werd het toen bleek dat de uitslag van de enquête binnen 12 uur compleet was omgedraaid. Opeens was 98% tegen winkelopening op zondag en nog maar 2% voor.

Oneerlijk stemmen ongedaan maken

Met name jongere mensen uit de tegenbeweging ontdekte dat het heel makkelijk was om zelf steeds opnieuw te stemmen. Uit onderzoek van Leefbaar Krimpen bleek al snel dat de enquête beïnvloedbaar was op een onjuiste manier. Nadat het lek was gedicht besloten zij daarom alle stemmen weer op nul te zetten en opnieuw te beginnen om een eerlijk resultaat te krijgen.

Niet waterdicht

Dit kwam de partij opnieuw op kritiek uit bekende hoek te staan, want ‘zij’ hadden nu immers gewonnen. Fractievoorzitter Jeffrey van der Elst laat weten: “Zo werkt dat natuurlijk niet. Dat de enquête niet waterdicht bleek, was onze fout en die hebben wij na het constateren van het misbruik gewoon hersteld. Iedereen kan nu één keer een stem uitbrengen, zoals het hoort.”

Geen alleenrecht

Een veel gehoord argument was dat mensen hun zondag willen behouden zoals ze dat gewend zijn. “De zondag is echter van iedereen. Dus iedereen heeft ook het recht om deze dag op zijn of haar eigen manier in te vullen. Daar heeft niet één groep het alleenrecht op”, aldus Van der Elst.

Leefbaar Krimpen wil leefbaarheid vergroten

Hoewel Leefbaar Krimpen haar verkiezingsprogramma nog moet uitbrengen, laat bestuurslid Oscar Suijk weten dat “de leefbaarheid van alle Krimpenaren voorop zal staan, waarbij thema’s als veiligheid en mobiliteit zeker een belangrijke plek in zullen nemen.” Van der Elst valt hem bij: “Steeds meer inwoners maken zich zorgen over toenemende criminaliteit en vandalisme, terwijl het gezag door Den Haag wordt ingeperkt. Ook de toenemende aanrijtijden van hulpdiensten baart velen zorgen. Hierbij speelt de Algerabrug een cruciale rol.”

© Regio Online

 

 

 

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam