8.6 C
De Bilt

Krimpen krijgt geen algemeen verbod deur tot deur verkoop

Krimpen aan den IJssel – Leefbaar Krimpen verdedigde op donderdag 13 juni jl. haar initiatiefvoorstel om de verkoop van deur tot deur door commerciële bedrijven te verbieden tijdens een besluitvormende commissievergadering. Begin 2019 begon Leefbaar Krimpen de zoektocht naar juridisch mogelijkheden om de verkoop van deur tot deur door commerciële bedrijven in Krimpen aan den IJssel te verbieden, dit nadat de landelijke media grote aandacht vroeg over de agressieve en misleidende verkoop van onder andere energie bedrijven en de dakgoot schoonmakers.

Ouderen vaak slachtoffer verkoop aan de deur

De lokale partij vond het tijd om in actie te komen, schreef met een jurist een verbod en legde dit voor aan alle andere Krimpense partijen. Volgens onderzoek van het Algemeen Dagblad waren het met name de ouderen die hun handtekening zetten onder ongunstige contracten en in zee gingen met malafide bedrijven die dakgoten ‘schoonmaakten’. “Daarbij werden onjuistheden verteld en was er (soms) sprake van opdringerige en agressieve verkoop”, aldus het onderzoek van het AD. Daarnaast brachten de media en consumentenorganisaties al vaker de misstanden in beeld en bleven verbeteringen door de betreffende bedrijven uit.

Deur verkoop niet, andere zaken wel beschermd

De consument wordt wel beschermd op andere terreinen, zo is er een SPAM verbod, welke door de autoriteit consument en markt stevig wordt gehandhaafd.! Daarnaast is er een bel me niet register en de AVG die de opdringerige verkopers aan de telefoon moet afschrikken. In 2014 is de Colportagewet vervallen en gelden er nieuwe regels voor verkoop buiten de verkoopruimte.

Irritatie en onveilig gevoel

De verkoop van deur tot deur leidt vaak tot irritaties en soms ook tot agressie. Sommige bedrijven bellen gerust na 22.00 ’s avond nog even aan, wat een gevoel van onveiligheid met zich meebrengt als ’s avond laat nog mensen rond de huizen lopen en bij de voordeuren staan. Een stickertje ‘’ geen verkoop aan de deur’ wordt handig omzeild door even op het raam te kloppen,  aldus een onderzoek van het AD.

Aanpassing APV

Leefbaar Krimpen wilde met een aanpassing in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) een verbod op nemen, zodat (ongewenste) verkoop aan de deur door commerciële bedrijven strafbaar zou worden gesteld. Fractievoorzitter van der Elst;. Wij wilden met het verbod ‘voorkomen i.p.v. genezen’, dat is ons uitgangspunt van het verbod geweest, want landelijk is er helaas geen verbod op de verkoop aan de deur.

Sympathiek voorstel

Een sympathiek voorstel klonk er vanuit alle andere fracties, -en dat het verbod de ‘ouderen en zwakkere onder onze inwoners zou kunnen beschermen, werd eveneens niet in twijfel gesteld,  maar inhoudelijk konden de andere Krimpense partijen zich niet vinden in het verbod. Het verbod ging wat deze partijen betreft te ver. Het verbod zou onder andere de goed bedoelde commerciële verkopers treffen.

Geen Krimpense slachtoffers, geen meerderheid

“Daarnaast waren er nog geen Krimpense slachtoffers bekend die hun handtekening hadden gezet onder een contract of zich erg ergerden aan de verkoop aan de deur.” Dit waren enkele reacties uit de raadszaal. Ook was het onduidelijk hoe vaak er commerciële bedrijven in ons dorp actief zouden zijn. Er klonken zorgen m.b.t. de verkoop van producten door de groente -of eierboer, of de goede doelen en bijvoorbeeld de scouting met hun stroopwafels, (welke niet door het verbod getroffen zouden hoeven te worden).

Benieuwd naar mening inwoners

Fractievoorzitter Van der Elst maakte aan het eind van het debat de balans op, er was te veel bezwaar tegen het voorstel en onvoldoende steun voor het sympathieke idee. Er komt helaas geen verbod op de ongewenste verkoop aan de deur. “Leefbaar Krimpen is daarom benieuwd hoe de inwoners tegen een dergelijk verbod aankijken”, geeft raadslid Oscar Suijck aan.  Het woord is aan de inwoners.

Plots duiken de ‘verkopers’ op

Toevallig stonden er maandag 17 juni ineens energie-verkopers bij fractievoorzitter Van der Elst in de wijk. “Alsof ze het wisten! Wat een toeval zeg”, liet Van der Elst weten. “De verkoper kende het woord NEE niet, een echte ‘drammer’. Vijf minuten lang was ik uiterst geduldig en sympathiek. Het was natuurlijk een aanbod waarop ik geen NEE kon zeggen.” Na herhaaldelijk bedankt te hebben en aan te geven geen interesse te hebben, zegt Van der Elst de deur maar dicht te hebben gedaan.

Leefbaar Krimpen vraagt inwoners om ervaringen

Mogelijk ergert u zich aan de verkoop aan de deur of voelt u zich onveilig door de (late) verkoop aan de deur. Misschien bent u zelf misleid of slachtoffer geworden? Laat het dan weten aan Leefbaar Krimpen. Mogelijk dat dit verbod dan nogmaals onder de aandacht gebracht kan worden, samen met de reacties van inwoners. Reageren kan via Facebook of Mail ons op: secretariaat@leefbaarkrimpen.nl Wordt vervolgd…?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio