14 C
De Bilt

Krimpens coalitieprogramma lijkt SGP dictaat

Krimpen aan den IJssel – Vanochtend werd via een livestream het nieuwe coalitieprogramma gepresenteerd van SGP, Krimpens Belang, ChristenUnie, VVD, PvdA en CDA. Ook stelden de nieuwe wethouders zich voor. Voor het CDA was dat een buitenstaander, Wubbo Tempel, Coen Derickx voor de PvdA, Anthon Timm voor de VVD en Hugo van der Wal voor de SGP.

Coalitieprogramma vooral vaag

De termen die gebruikt bij veel onderwerpen zijn erg vaag gehouden. Zinsneden als ‘Het is de ambitie van deze coalitie om…’, ‘bevorderen van…’, ‘een leidende rol in het stimuleren van…’, ‘Wij willen actief bevorderen dat …’, of ‘Wij streven een wijkgerichte aanpak na…’. Natuurlijk, deze fragmenten zijn uit context en niet volledig. Maar geven een algeheel gevoel over de onduidelijkheid, die er over veel punten nog bestaat in het coalitieprogramma.

Wel duidelijk: zondag weer terug naar af

Er zijn een aantal zaken waar wel heel duidelijk afspraken over staan vermeld. Het is haast niet verrassend dat deze allen met de zondag te maken hebben. Het woord ‘zondag’ komt dan ook maar liefst 17 keer voor in dit nieuwe coalitieprogramma.

De zondag

  • Er wordt niet meer gesproken over zondagsvrijheid. Het woord wordt niet meer gebruikt
  • Zondagsopenstelling winkels wordt geëvalueerd. Wat de uitkomst ook hiervan mag zijn, is nu al besloten dat winkels zeker niet langer open mogen, hooguit korter open. De kans dat de openingstijden hetzelfde blijven lijkt klein, gezien de opzet van de evaluatiemethode. Deze zal op zijn minst ergens in het midden uitkomen en dus worden openingstijden gehalveerd. De kans op totale sluiting in niet uitgesloten.
  • Zondag zouden er geen toeleveranciers van winkels die open zijn mogen rijden vanwege de verstoring van de zondagsrust.
  • Geen (nieuwe) evenementen op zondag
  • Zaterdag houdt het uitgaansleven op om 24.00 uur
  • Geen werkzaamheden meer uitvoeren door de gemeente op zondag
  • Het waarderen van de zondagsrust is het uitgangspunt

Inclusie – echt gelijkheid voor iedereen?

Hier wordt het een beetje dubbel, want aan het begin van het coalitieprogramma wordt duidelijk en in stevige taal gesteld dat inclusie, ook voor wat betreft de LHBTI-gemeenschap in Krimpen, zal worden doorgezet zoals in de vorige coalitie gestart. Maar als we dan Achteraan de Basisafspraken gaan bekijken is het toch weer schrikken. Onder het kopje Inclusie staat geschreven dat deze coalitie ‘erkent’ dat sommige symbolen en uitingen (zeg gerust: Regenboogvlag) ‘bij delen van de Krimpense samenleving gevoelig liggen wegens religieuze of culturele achtergrond.’ Sterker nog wordt het met de tekst ‘Wij gaan de Krimpense samenleving niet verbijzonderen’.

Verbijzonderen is SGP taal

Het woord Verbijzonderen werd regelmatig in het verleden door de fractievoorzitter van de SGP, Arrèn van Tienhoven gebruikt als het om de LHBTI-gemeenschap gaat. Wel heel opvallend dat het gehele LHBTI-beleid nu van tafel lijkt geveegd te zijn, want ondersteuning geven van deze gemeenschap wordt niet langer een verplichting voor het college, en vrijblijvend voor alle wethouders en raadsleden. Dit gaat ver en is bijzonder.

Wat is dan wel inclusie?

Er wordt in het coalitieprogramma wel wat borstklopperig gedaan over het feit dat de gemeente Krimpen aan den IJssel bij de 25 koplopergemeenten is op het gebied van inclusie. Het betreft hier dan wel alleen het gehandicaptenbeleid. Uiteraard is dat waardevol en net zo belangrijk, maar waarom dit in het coalitieprogramma zo verbijzonderen.

Een nieuwe school

Daar is aan gedacht. Grote kans dat Krimpen een VMBO, HAVO, VWO school binnen de gemeentegrenzen kan halen. Het is wel een reformatorische school, dus enige verbijzondering voor een bepaalde groep inwoners kan niet vermeden worden.

Sport

Bewegen is gezond en daar wordt dan ook op ingezet door de nieuwe coalitie. Voetbalclub DCV wordt met name genoemd vanwege de moeilijke financiële situatie waarin zij zitten. Hoewel de coalitie zich wel hulpvaardig wil opstellen, is de slotsom eigenlijk dat DCV het zelf op moet lossen.

Positief en voorwaarts

Het is in ieder geval positief te noemen dat de coalitie wil trachten de verkregen gelden uit de verkoop van de Eneco gelden te gaan besteden om schulden af te lossen en ‘overige’ zaken (extra) te financieren. Maar voor het grootste deel is het voorwaarts gaan op het beleid dat er al lag. De inzet zal er zeker zijn. Het resultaat zal duidelijk worden bij de verkiezingen over 2 jaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio