Leerlingen helpen gemeente bij verbetering leefbaarheid in Schoonhoven

Schoonhoven – Op 24 mei presenteerden leerlingen van het Schoonhovens College hun ideeën over leefbaarheid in Schoonhoven-Noord aan wethouder Leon de Wit. In de mavo 1-klas stond bij alle vakken gedurende een aantal weken het thema ‘de stad’ centraal. De wethouder had hier veel belangstelling voor, omdat de gemeente bezig is enkele plekken in Schoonhoven-Noord opnieuw in te richten.

Leefbaarheid en omgevingsvisie

Ook is de gemeente bezig met het opstellen van een omgevingsvisie, waarbij ook inwoners (en jongeren) betrokken worden. Deze toekomstvisie voor de Krimpenerwaard gaat over de kwaliteit van de leefomgeving. Door het samenbrengen van leerlingen en gemeente leren zowel leerlingen als gemeente veel van elkaar. En de leerlingen helpen de gemeente zo bij het verbeteren van de leefbaarheid.

Project leefbaarheid

Bij het vak aardrijkskunde stond sinds april de leefbaarheid in Schoonhoven-Noord centraal. In het kader hiervan hebben medewerkers van de gemeente een gastles gegeven op school over leefbaarheid en de omgevingsvisie. De leerlingen hebben in 5 groepen onderzoek gedaan naar de inrichting van enkele plekken in Schoonhoven-Noord: de ontmoetingsplek naast het Islamitische Centrum, het plein bij het winkelcentrum Albert Plesman en de speelplek bij de Zilversmidshof.

Buurtonderzoek

Bij het onderzoek onderzochten en beoordeelden de leerlingen de woningkenmerken, bewonerskenmerken en woonomgeving. Ze deden onder andere buurtonderzoek. Ze vroegen aan omwonenden van de drie plekken wat zij belangrijk vonden. Ze kregen leuke reacties. Bewoners gaven bijvoorbeeld aan dat ze het goed vonden dat er iets ging gebeuren met de plekken, dat ze meer groen wilden en dat ze de verkeersveiligheid belangrijk vonden.

Goede ideeën

De leerlingen hebben vervolgens ideeën opgesteld voor de inrichting van de 3 plekken. Een greep uit de ideeën: een kinderboerderij, een cafeetje, boomhutten, een groepsschommel, een ijssalon, een buurtfeest, een pannaveldje, sporttoestellen. De wethouder was erg enthousiast over de ideeën: “Jullie hebben geluisterd naar de inwoners, hebben ideeën bedacht voor kinderen, ouders en ouderen en jullie denken ook aan gezondheid. Goed gedaan!”

Kansrijke elementen

De gemeente neemt de ideeën mee en gaat kijken welke elementen kansrijk zijn. Uiteindelijk zien de leerlingen misschien een aantal van hun ideeën terug als de plekken in de buurt worden aangepakt!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

In Olst-Wijhe stroomt de liefde voor lokale ondernemers

Olst-Wijhe - ‘Hier stroomt de liefde’. Met die mooie woorden lanceert de gemeente Olst-Wijhe deze week een bijzondere campagne. Het doel? Aandacht...

Kolhorn heeft cortenstalen strijkmolen langs Molenkolk

Kolhorn - Een cortenstalen molentje is langs de Molenkolk in Kolhorn geplaatst. Hier heeft ooit één van de strijkmolens van Schagerkogge...

Persleiding door dijk in Krimpen geboord

Krimpen aan den IJssel - Een persleiding van ruim een halve meter diameter is met een enorme boor door de dijk...

Voetafdruk van één van de eerste Heilooërs ontdekt

Heiloo - In Zuiderloo wordt sinds begin april archeologisch onderzoek gedaan. Op dinsdag 19 mei is door archeologen van Archol een...

Voorstel opheffing deel Maarssenbroekseslag Stichtse Vecht

Stichtse Vecht - Het college van B&W heeft ingestemd met het voorstel aan de gemeenteraad om de Maarssenbroekseslag tussen de Floraweg...