7.7 C
De Bilt

Ministerie vindt sanering EMK-terrein niet kosteneffectief

Krimpen aan den IJssel – Sanering van het EMK-terrein lijkt ver weg. De antwoorden op door GroenLinks ingediende Kamervragen zullen Krimpen aan den IJssel weinig hoop geven op een oplossing van het grote gifprobleem in die gemeente. Staatssecretaris S. van Veldhoven-van der Meer (Infrastructuur en Waterstaat) schrijft: “De extra kosten staan daarbij niet meer in verhouding tot de maatschappelijke opbrengsten.” De gemeente betaalde al bijna drie miljoen euro vooruit in de hoop hiervoor een schoon terrein te krijgen.

Voorgeschiedenis gifterrein

In een uithoek van het Krimpense bedrijventerrein “Stormpolder” bevindt zich ruim 6 hectare tot 20 meter diep vervuilde grond. Schuldigen hieraan zijn de afgelopen eeuw koolteerverwerkende bedrijven als Cindu en tussen 1970 en 1980 de Exploitatie Maatschappij Krimpen (EMK). De EMK zou giftig afval verwerken, maar liet dit vooral weglopen in de grond en het water. Na het faillissement bleef in 1980 in Krimpen aan den IJssel de grootste gifbelt van Nederland achter. Een terrein waarvan men zich afvroeg: “Zit hier gif in de grond of grond in het gif?”

Actie vanuit lokale politiek

Lokale GroenLinksers Wouter van Blanken en Arjan de Bruin houden zich intensief bezig met het gifterrein en zetten onder meer de website gifbeltkrimpen.net op. Wouter van Blanken: “Dat hebben we gedaan om de broodnodige aandacht voor dit saneringsproject te vragen. Er worden miljoenen voor uitgegeven, maar het stond eigenlijk op geen enkele politieke agenda.

Dat is in elk geval veranderd.” Arjan de Bruin vult aan: “Helaas lijkt echter nog steeds zowel bij het college als bij het ministerie de ambitie te ontbreken om Krimpen te bevrijden van deze afschuwelijke erfenis uit het verleden. Ons uitgangspunt blijft: als het technisch mogelijk is, dan zou geld geen beletsel mogen zijn.”

Twijfel over uitspraken overheden

Uit de antwoorden van het ministerie blijkt dat men echter veel obstakels ziet, maar de huidige situatie als veilig beschouwt. De Bruin en Van Blanken denken daar anders over: “Op het moment dat een oud-wethouder ons komt vertellen dat hij een paar jaar geleden bij de milieudienst melding heeft gemaakt van giflekkage aan de Slikslootzijde, dan ga je je wel wat afvragen. Hoe dan ook hebben wij mede door Wob-verzoeken al veel materiaal verzameld dat beweringen vanuit diverse instanties tegenspreekt.”

Hersanering: geen toezegging minister

Op dit moment is er wat betreft de hersanering van het EMK-gifterrein een heroriëntatie. De gevraagde toezegging dat de sanering van het volledige terrein nog steeds de ambitie is van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, wilde de staatssecretaris niet doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio