Nieuwe coalitie Krimpen presenteert programma op hoofdlijnen

0
122
hoofdlijnen
Presentatie coalitieakkoord Kleurrijk Krimpen Foto: Jeffrey Groen - © Regio Online

Krimpen aan den IJssel – Het is de partijen Stem van Krimpen, Leefbaar Krimpen, VVD en D66 gelukt om in een zeer korte periode van maar 31 dagen van informatie tot een coalitieakkoord te komen. Donderdagmiddag presenteerde de partijen in de Tuyter hun programma op hoofdlijnen, voor de komende 4 jaar.

Snel maar ook intensief traject

Formateur Paul Pietersma liet weten, dat na de snelle informatieronde, alle partijen zich er van bewust waren dat het nog een keer laten mislukken van coalitiebesprekingen niet in het belang van Krimpen zou zijn. Na een zeer intensief formatietraject kon daarom nog voor het zomerreces het coalitieakkoord gepresenteerd worden.

Respectvol

Ook had formateur Pietersma bewondering voor de respectvolle wijze waarop de onderhandelaars met elkaar en de diversiteit van Krimpen zijn omgegaan. Hij haalde ook een aantal definities aan van de (veel besproken) stabiliteit. “Overeind blijven bij tegenslag”, was daarbij zeker een opvallend statement.

Hoofdlijnen

Er is door de coalitie bewust voor gekozen het akkoord op hoofdlijnen vast te leggen en ruimte te laten voor de invulling van de details door overleg met bijvoorbeeld inwoners van Krimpen en natuurlijk de oppositiepartijen. Meer detail zal er in het collegewerkprogramma worden gelegd en de programmabegroting.

De zondag

Op de vraag hoe er nu zal worden omgegaan met de veel besproken zondagsopening, antwoordde aankomend wethouder Arjan Neeleman (D66), dat er voortaan over zondagsvrijheid zal worden gesproken. “Dat betekent dat iedereen dus de vrijheid heeft om op zondag iets wel of juist niet te doen.” Winkels hoeven dus niet open, maar krijgen wel de vrijheid om open te mogen zijn. De exacte invulling hiervan zal in de komende coalitieperiode duidelijk worden.

Installatie wethouders

Volgende week, op donderdag 28 juni, zullen de nieuwe wethouders geïnstalleerd worden tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces. Er komen in totaal vier nieuwe wethouders. Voor Stem van Krimpen zal Kirsten Jaarsma wethouder worden. Leefbaar Krimpen komt met een bijzondere kandidaat, die net over de brug woont, te weten John Janson. Anthon Timm zal voor de VVD als wethouder aantreden en Arjan Neeleman voor D66.

Het digitale coalitieakkoord is hier te downloaden

© Regio Online

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here