5.5 C
De Bilt

Oude vondsten in Oudewater

Oudewater – In en rond Oudewater zijn diverse Russische henneploodjes (vanaf eind zeventiende eeuw) gevonden. Historica Nettie Stoppelenburg, die zelf in Oudewater woont, heeft de geschiedenis van de henneploodjes in een artikel uitgediept.

Onder water
In 1672 werden de polders rond Oudewater onder water gezet. Het leger van de Fransen moest op een afstand worden gehouden! Maar weg met de Fransen betekende ook weg met de hennep. De fosfaat spoelde uit de hennepakkers en zonder fosfaat groeit vezelhennep niet. Veel boeren met waterschade stopten met de verbouw van hennep. De touwslagers van Oudewater kochten steeds meer hennep die aangevoerd werd uit het Oostzeegebied, uit Rusland.

Vezelhennep
Jarenlang hadden de boeren rond Oudewater al hun mest op de hennepakkers gebracht. Hoe meer fosfaat, hoe beter de vezelhennep groeide. Van 1672 tot 1674 stond er water in de Krimpenerwaard en in Hekendorp. De fosfaat spoelde uit de grond. En na 1674 was de ellende nog niet over.

In 1713 brak de veepest uit. Sommige boeren raakten al hun koeien kwijt. Dode koeien kunnen niet poepen en zo kwam er minder mest voor de hennepakkers.

Dijkdoorbraken
In 1726 braken de Lekdijk en de dijk van de Hollandsche IJssel door. De Krimpenerwaard, de Lopikerwaard en de Snelrewaard stonden onder water. In 1752 en in 1760 brak opnieuw de Lekdijk door. De Krimpenerwaard en de Lopikerwaard stonden opnieuw onder water.

Import hennep
Vanaf het einde van de zeventiende eeuw was er ‘Moscovische’ hennep geïmporteerd uit Rusland en de Baltische staten. De prijzen waren kennelijk concurrerend. Het was voor de boeren niet meer interessant om weer te gaan investeren in de fosfaatlaag van de hennepakkers.

Touwslagers
De touwslagers van Oudewater kochten hun ‘Moscovische’ hennep van handelaren in Amsterdam. De bundels werden per schip aangevoerd en bij het Amsterdamse Veer uitgeladen. Elke bundel hennep was in Rusland gewogen en voorzien van een loodje, om aan te geven dat het gewicht en de kwaliteit in orde waren. Als de bundel gebruikt werd, gooide de touwslager die henneploodjes weg. Ze worden nu gevonden in en rond Oudewater. Waarschijnlijk kwam er ook wel eens een Russische handelaar op bezoek bij klanten in Oudewater. Behalve Russische henneploodjes is er namelijk ook een Russische munt gevonden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio