“Vieze flikkers: opzouten!” Is dit het klimaat in Krimpen?

Krimpen aan den IJssel – Na publicatie van ons eerder artikel over de brief van de dominee van de Oud-Gereformeerde Gemeente in Krimpen aan den IJssel (Mieraskerk), was er de nodige ophef ontstaan. Leon Houtzager, voormalig burgerraadslid van de VVD in Krimpen, initiatiefnemer van het Regenboogakkoord en voorvechter van rechten voor de LHBTI-gemeenschap, zag in de tekst van de predikant voldoende aanleiding om aangifte tegen hem te doen. “Vooral omdat het een klimaat kweekt waarin jongeren en volwassenen niet zichzelf mogen zijn”, aldus Houtzager.

Interview met AD

Het Algemeen Dagblad heeft inmiddels een interview met Houtzager hierover geplaatst, waarvoor afgelopen zaterdag met een fotograaf voor die krant nog wat foto’s genomen werden bij de Mieraskerk. Tot verbazing van Houtzager en met name de AD fotograaf, riep iemand vanaf de zijlijn bij de kerk: “Vuile homo’s! Vieze flikkers. Opzouten!”. De fotograaf, zelf heteroseksueel, was zeer verrast hierdoor. Hij kreeg eenmaal in zijn auto zelfs nog een paar keer de middelvinger. Hij liet later weten opeens heel goed te begrijpen hoe het moet voelen voor LHBTI-ers in zo’n klimaat.

“Dit klimaat moet doorbroken worden”

‘Leon Houtzager’

Natuurlijk raakten de opmerkingen Houtzager wel, maar hij wil zich hierdoor geenszins in een slachtofferrol laten plaatsen. “Het gaat mij vooral om de opmerkingen die de predikant in zijn brief aan gemeentebestuur en gemeenteraad heeft verzonden. Een aantal zinsneden roepen naar mijn mening duidelijk op tot haat en het zich ontdoen van homoseksuelen en andere LHBTI-ers. Bijvoorbeeld ‘de roepende zonden die tegen de scheppingsorde indruisen, dienen uitgebannen’ vond ik erg verontrustend. Ook de zinsnede ‘Wat wil God met deze Godspraak zeggen? Dit, dat wij ons van alle vormen van afwijkingen en afgoderij ontdoen.’ stak mij erg.

Doodeng dat politiek hierdoor beïnvloed kan worden

Houtzager noemt het dan ook doodeng, als je bedenkt dat de gewraakte predikant zijn brief aan de politieke ambtsdragers van Krimpen aan den IJssel heeft gericht. Met name de SGP zal zich het meest herkennen in de bewoordingen uit de brief. Nog enger is het als je bedenkt dat er dus nog een relatief grote groep mensen is die zo extreem denken. “Als dit soort zaken ooit politieke werkelijkheid worden, ga ik mij zeker zorgen maken”, aldus Houtzager.

Godsdienstvrijheid of haat prediken

Met de aangifte die Houtzager heeft gedaan, hoopt hij dat een rechter de uitspraken nog eens goed tegen het licht wil houden en kijken hoe artikel 6 van de grondwet (Godsdienstvrijheid), zich verhoudt tot artikel 1 van de grondwet. Dit artikel luidt: “Gelijke behandeling en discriminatieverbod. Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”

Waarom wordt Godsdienst wel beschermd?

Een terechte vraag die opgeworpen wordt, is waarom een uitspraak vanuit Godsdienst niet tot een veroordeling zou kunnen leiden? Leider van de PVV, Geert Wilders, werd uiteindelijk door de rechtbank veroordeeld voor zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraak. Waarom zou een predikant dan weg kunnen komen met oproepen tot het uitbannen van o.a. homoseksuelen of zich van hen ontdoen als ‘afwijking’. “Dat lijkt mij dan evenzeer aanzetten tot haat en discriminatie”, aldus Houtzager.

Hoop op de sociale kracht van Krimpenaren

Leon Houtzager gelooft wel dat er heel veel Krimpenaren zijn, die zich ook niet kunnen vinden in het klimaat dat de genoemde predikant in hun gemeenschap wil kweken. “Gelukkig ken ik ook veel mensen die opkomen voor gelijkheid van iedereen en ook mij en mijn man voluit accepteren voor wie we zijn. Dat is ook een kracht die in Krimpen aanwezig is.” Houtzager hoopt dan ook dat mensen zich tegen uitspraken, zoals die van genoemde predikant, durven uit te spreken en zo het denkklimaat helpen te veranderen. Hieraan zouden de politieke partijen in Krimpen aan den IJssel ook een duidelijke bijdrage kunnen leveren, door zich hierover onmiskenbaar uit te spreken.

5 REACTIES

 1. Meneer Houtzager,

  Met uw aangifte tegen de wel eerwaarde heer ds. A. Kort, zal juist u de straffende hand Gods tegen komen. Want ds. A. Kort roept juist uit liefde en vanuit Goeds Woord op tot bekering en Geloof in Jezus Christus!
  Dit is van uit Gods Woord en zal nooit overgaan! Let op de tekenen van de tijd waarin we leven!

  En dit alles heeft helemaal niks met haatzaaierij te maken.

  Dat u en fotograaf worden uitgejouwd door 1 persoon die daar loopt, heeft niks met cultuur te maken dat is ontstaan door een predikant die een liefdevolle brief aan de gemeente heeft geschreven.

  Alweer een oproer die door de redactie wordt gemaakt die alleen maar weer voor verwarring zorgt, erg jammer!

  Mijn indruk is dat hiermee juist het tegenovergestelde wordt bereikt als dat u als redactie wil bereiken.

  Ik hoop het!

 2. Beste meneer Houtzager,

  Graag wil ik u steunen in uw wens om aangifte te doen. Dit haat preken moet inderdaad meteen gestopt worden. Ik wens u heel veel succes. Dat iemand kan beweren dat dee brief uit liefde is geschreven, gaat mijn verstand te boven.

  Ik wens u alle succes toe

 3. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat deze redacteur een echte christen-hater is.
  Eerst kreeg Werkendam een beurt, nu Krimpen aan de IJssel.
  En weer een anoniem stuk.
  Misschien moet u er voor het gemak maar van uit gaan dat de degene die vanuit de auto aan het schelden waren ook mensen uit de kerk van ds.Kort waren want dat schopt zo lekker toch?

  Als u zich hier zo aan stoort vraag ik me oprecht af wat u gaat schrijven als het straks weer Halloween is, en de skeletten, doodshoofden en veel bloed aan de voorgevel van veel woningen te zien is.
  Want ja, daar knappen onze kleine kinderen tenslotte echt van op..
  Maar een liefdevolle brief van een dominee….nee dat kan echt niet..

 4. ‘Dat u en fotograaf worden uitgejouwd door 1 persoon die daar loopt, heeft niks met cultuur te maken dat is ontstaan door een predikant die een liefdevolle brief aan de gemeente heeft geschreven’. Corné zegt hiermee impliciet dat de brief van de heer Kort aanzet tot haat. Maar met mensen als Corné is het moeilijk praten; hun brein is vertroebeld door jarenlange kwaadaardige indoctrinatie. Het lijkt me beter dat de rechter er wat over zegt.

 5. Als homoseksuele zorgverlener én christen geef ik iedereen die nu lijdt door Corona, alles wat ik vanuit mijn vakgebied kan geven. Ook mensen met opvattingen zoals dominee Kort. Al mijn LHBTI-collega’s uit de zorg doen hetzelfde.

  Bedenk dus goed, broeders en zusters die er zo over denken als deze dominee, dat je misschien wel je leven te danken zult hebben aan iemand die je nu zo verafschuwt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Van Liempd nieuwe directeur Pieter Vermeulen Museum en BRAK!

Velsen - Erwin van Liempd wordt de nieuwe directeur-bestuurder van BRAK! Science Center Kust en Klimaat en directeur van het Pieter...

Standbeeld voor Redo

Gorinchem - "Standbeeld voor Redo" was de titel van een brief van enkele stadsgenoten aan de burgemeester. Zij vroegen aandacht voor...

Hoogste zonnebloem in Dordrecht wedstrijd

Dordrecht -De gemeente Dordrecht organiseert deze zomer de wedstrijd ‘Heb jij de hoogste zonnebloem van Dordrecht?’. Zonnebloemen zorgen niet alleen voor...

Capellenaren positief over het leven in hun gemeente

Capelle aan den IJssel – Inwoners van Capelle aan den IJssel zijn tevreden over hun leven in de gemeente en in...

Expositie 34 in Galerie Alphen Art

Alphen aan den Rijn - Op zaterdag 30 mei opent de 34e expositie in Galerie Alphen Art in De Aarhof. Ook...