Prinses Margriet bij doop expeditieschip Willem Barentsz

expeditieschip
Door Dqfn13 - Eigen werk, CC BY-SA 4.0,

Harlingen – Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden verricht zaterdag 27 oktober 2018 de doop van het gereconstrueerde expeditieschip de Willem Barentsz.

Expeditieschip

In Harlingen wordt het expeditieschip van Willem Barentsz door vrijwilligers herbouwd, een reconstructie van het schip van Barentsz`laatste Poolreis in 1596. Dit gebeurt aan de hand van een oude bouwtechniek die sinds enkele decennia herontdekt is. Deze oude Hollandse bouwmethode voor zeeschepen kreeg zijn beroemde reputatie omdat Nederland daarmee koploper in de scheepsbouw werd en zich kon ontwikkelen tot belangrijke maritieme natie in Europa. Daardoor werd de economische groei mogelijk die tot de Gouden Eeuw leidde.

Doop

Prinses Margriet wordt ontvangen in het Entrepotgebouw in de haven van Harlingen. Na de ontvangst verricht zij aansluitend de doop. Bij goed weer wordt het schip na de doop te water gelaten. Afsluitend spreekt de Prinses met vrijwilligers die betrokken zijn bij de reconstructie van het schip. Prinses Margriet is petekind van de koopvaardij.

Willem Barentz

Willem Barentz was een Nederlandse zeevaarder en ontdekkingsreiziger. Hij maakte in de 16eeeuw drie reizen om de Noordoostelijke doorvaart te vinden tussen Europa en het Verre Oosten. Op zijn derde en laatste tocht slaagde hij erin om de boordpunt van Nova Zembla te ronden, maar kwam daarna vast te zitten in het ijs. De bemanning moest daar overwinteren. Op de terugreis naar Nederland stierf Willem Barentz door uitputting.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam