Home Regio Maastricht Wie kan helpen met het invullen van formulieren?

Wie kan helpen met het invullen van formulieren?

Simpelveld – Het invullen van een formulier of het ordenen van je administratie kan een hele opgave zijn. Er zijn genoeg mensen die daar moeite mee hebben. Gelukkig is er hulp, vanuit d’r Durpswinkel. Dionne Loneus is één van de vrijwilligers die inwoners helpen om hun thuisadminstratie op orde te krijgen. Maar zij kan nog wel wat ‘collega vrijwilligers’ gebruiken.

Wie komt haar helpen?

Dionne: “Ik heb altijd administratief werk gedaan, maar ben door een ziekte blijvend afgekeurd. Toch wil ik niets liever dan zinvol bezig zijn. Mijn kinderen gaan straks hele dagen naar school en met dit vrijwilligerswerk kan ik me voorbereiden op een nieuwe invulling van de dag. Dat geeft mij voldoening, ook omdat ik op deze manier iets kan doen voor de gemeenschap. Ik vind het fijn als ik mensen een handje kan helpen.”

Dionne Loneus

Thuisadministratie door drie vrijwilligers

De ‘Thuisadministratie’ van d’r Durpswinkel bestaat op dit moment uit drie vrijwilligers die ingezet worden door Maatschappelijk Werk of via d’r Durpswinkel.  Dionne: “Vaak komt de hulpvraag vanuit ouderen die ondersteuning nodig hebben bij het invullen van een formulier of laagdrempelig ander advies vragen. Ik kom dan eenmalig of soms vaker bij mensen thuis om hen verder op weg te helpen.”

Soms complexere vragen

Via Maatschappelijk Werk krijgt Dionne meestal vragen die wat complexer zijn: “Samen met de maatschappelijk werker maak ik dan een afspraak om kennis te maken en de behoefte aan hulp te bespreken. Enige kennis van regelgeving en budgettering is wel nodig omdat je mensen soms helpt bij de aanvraag van bijvoorbeeld toeslagen of bijzondere bijstand. Daarnaast geven we tips over besparing of budget adviezen. Meestal maken we met mensen een budgetplan om hun in-en uitgaven inzichtelijk te maken.”

Thuisadministratie

Ook vrijwilliger Thuisadministratie worden?

Alle vrijwilligers worden geïnstrueerd en begeleid door Maatschappelijk Werk. U bepaalt zelf hoeveel tijd u in de ondersteuning wilt investeren en u bent vrij om bij nieuwe aanmeldingen ja of nee te zeggen. Als vrijwilliger is het belangrijk oog te hebben voor het sociale aspect en ruimdenkend te zijn. U komt bij mensen thuis, zij vullen hun leven in zoals zij dit zelf willen en maken keuzes die misschien niet overeen komen met uw keuzes. Soms lukken trajecten niet, omdat mensen afhaken of niet mee willen of kunnen. Dit moet u als vrijwilliger kunnen accepteren en los laten.

Impuls door Impuls

Bij vragen kunt u altijd terugvallen op de maatschappelijk werkers. Eenmaal per kwartaal is er een gezamenlijk overleg met de andere vrijwilligers. Daarnaast wordt u door Impuls gefaciliteerd om aan trainingen deel te kunnen nemen. Interesse? Bel of mail naar d’r Durpswinkel 045 – 544 28 77 of info@durpswinkel.nl. Binnen lopen mag ook: Rode Beuk, Kloosterstraat 131 Simpelveld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

3% Nederlanders hadden in 2019 thuis geen internet

Nederland - Van de inwoners van Nederland van 12 jaar of ouder gaf 3 procent in 2019 aan thuis geen toegang...

Eerste boetes voor samenkomst jongeren

Beuningen - Gisteravond hebben handhavers van de gemeente Beuningen vijf jongeren beboet die zich niet hielden aan de maatregelen vanuit de...

Coronamaatregelen op het spoor worden verlengd

Binnenland - Minister-president Mark Rutte heeft dinsdag 31 maart in een persconferentie meegedeeld dat de landelijke coronamaatregelen worden verlengd tot en met...

Breda legt tijdelijke brug aan bij Belcrumhaven

Breda - De Gemeente Breda gaat een tijdelijke brug aanleggen in de Belcrumhaven. De brug verbindt de Veilingkade met het voormalige...

Winterbediening bruggen en sluizen verlengd

De provincie Noord-Holland houdt tot nader orde de winterbediening voor bruggen en sluizen aan. Normaal start op 1 april het vaarseizoen....