Gemeentehuis Domburg energie-neutraal

Indi Energie, energie-neutraal
mrganso / Pixabay

Domburg – Woensdag 24 januari om 13.00 uur toont wethouder Jaap Melse dat het gemeentehuis in Domburg geen aardgas meer gebruikt. De gemeente Veere heeft als doelstelling om in 2050 energie-neutraal te zijn. Het gemeentehuis dient als voorbeeld voor inwoners en ondernemers, om te laten zien hoe dat aangepakt kan worden.

Besparende installaties

De werktuigbouwkundige installaties (verwarming/koeling) van het gemeentehuis in Domburg waren dringend aan vervanging toe. Tussen september 2016 en maart 2017 zijn de installaties vernieuwd. Een doelstelling was ook om zoveel mogelijk te besparen op fossiele brandstof. Dat is ruimschoots gelukt. De prijswinnaar van de aanbesteding (installatiebedrijf ‘Synto’) kwam met een ontwerp, waardoor geen gasverwarming meer nodig is. Door middel van een lucht warmte pomp, zonder toepassing van schadelijke CFK’s, is een besparing van meer dan 25 % gerealiseerd.

Elektrisch koken

In juni 2017 is de keuken van gemeentehuis vernieuwd. In de keuken zat nog een gasfornuis. Door elektrisch (inductie) te gaan koken in de keuken, is de gasaansluiting in gemeentehuis niet meer nodig.

Zonnepanelen

De gemeente heeft een subsidie van het fonds ‘Stimulering Duurzame Energieproductie’ (SDE) gekregen voor het verdubbelen van het aantal zonnepanelen (500 panelen) op het gemeentehuis. De investering zal in 15 jaar terugverdiend worden.

Alle gemeentelijke gebouwen moeten in 2030 energie-neutraal zijn.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam