Home Regio Utrecht Aandacht vaccineren zuigelingen door GGD in regio Utrecht

Aandacht vaccineren zuigelingen door GGD in regio Utrecht

De Bilt – In de gemeente De Bilt ligt de vaccinatiegraad bij zuigelingen iets onder het landelijk gemiddelde. In de kern Maartensdijk ligt deze echter ver onder de norm. Ook in Bilthoven-Noord en de wijk Weltevreden ligt de vaccinatiegraad voor BMR onder de norm. Reden voor de gemeente om extra aandacht te schenken aan vaccinatie.

Vaccinatie zuigelingen voor groepsimmuniteit

Wethouder Bakker: “Al dan niet inenten is een keuze die bij ouders ligt. Als wethouder gezondheid én jeugd vind ik het zeer belangrijk dat kinderen in onze gemeente gezond en veilig opgroeien. Vaccineren draagt daar aan bij en is belangrijk voor groepsimmuniteit. Dat zal ik bij de verschillende doelgroepen onder de aandacht brengen en bespreken.”

Geen besmettingsgevaar meer

Inentingen zorgen ervoor dat kinderen niet ziek worden door gevaarlijke ziekten zoals mazelen, bof en polio. Ingeënte kinderen kunnen op hun beurt andere kinderen niet besmetten. Zo werken we aan groepsimmuniteit. Het Rijksvaccinatieprogramma voorziet gratis in de inentingen tegen infectieziekten.

Publiekscampagne

Om verdere daling van de vaccinatiegraad te stoppen voert de gemeente dit voorjaar, vanaf 30 januari, samen met GGD regio Utrecht een publiekscampagne over inenten. Zorgpraktijken zoals huisartsen en kraamzorg maar ook kinderdagverblijven ontvangen informatie en materialen die zij met ouders kunnen delen. Daarnaast zal on- en offline aandacht geschonken worden aan inenten, met name daar waar de vaccinatiegraad het laagst is.

Gesprek aangaan

In de kern Maartensdijk is slechts 77% van de tweejarigen ingeënt tegen DKTP (norm: 90%) en 78% tegen BMR (norm: 95%). Met ‘norm’ wordt het percentage kinderen bedoeld dat gevaccineerd moet zijn om een uitbraak van een ziekte uit het vaccin te voorkomen. De gemeente gaat daarom in gesprek met kerken in Maartensdijk over het belang van vaccineren. JGZ-medewerkers van het consultatiebureau krijgen er bovendien extra tijd om het onderwerp met ouders te bespreken.

Meer informatie

Wilt u een persoonlijk gesprek over inentingen? Heeft u een vraag over inentingen en wilt u een persoonlijk gesprek met een arts of verpleegkundige? U kunt een afspraak maken door te bellen naar 033-460 00 46. Mailen kan ook naar jeugdgezondheidszorg@ggdru.nl. Wilt u liever chatten? Op werkdagen tussen 8.30 – 17.00 uur kunt u chatten met een jeugdverpleegkundige van GGD regio Utrecht (en op dinsdag- en donderdagavond tot 20.30 uur): www.ggdru.nl/chatten. Zie voor meer informatie ook: www.rijksvaccinatieprogramma.nl en www.ggdru.nl/rvp.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

HorecaTegoed gelanceerd voor gift aan jouw favoriete horecagelegenheid

Help jouw favoriete horecagelegenheid - Foto: © Bar Baarsch Amsterdam Amsterdam - Om de horeca een hart onder...

Milieustraat Helmond vanaf 30 maart tijdelijk gesloten

Helmond - De milieustraat aan de Gerstdijk in Helmond is met ingang van aankomende maandag (30 maart) voorlopig gesloten vanwege het...

Uitbreiding TOGS-regeling voor ondernemers in de non-food

Nederland - Extra groepen ondernemers in de non-food-sector zoals winkeliers kunnen vanaf maandag 30 maart 2020 ook gebruikmaken van de regeling Tegemoetkoming...

Kerkelaan Heiloo tijdelijk open voor landbouwverkeer

Heiloo - De N242 is vanaf maandag 30 maart toegankelijk voor al het verkeer. Landbouwverkeer mag dan geen gebruik...

Actie Westfries museum: Voor welke held knip jij een duif?

Nederland - Het zijn moeilijke tijden, maar er gebeuren gelukkig ook hartverwarmende dingen. Terwijl het coronavirus om zich heen grijpt, zijn...