11.5 C
De Bilt

Geen Ja-Ja sticker op de brievenbus in Utrecht

Utrecht – Utrecht wilde een maatregel instellen voor de Ja-Ja sticker. Bewoners zouden met de Ja-Ja sticker actief moeten aangeven dat ze naast reclamefolders, ook huis aan huis kranten wilden ontvangen. Stadsblad Utrecht is daarop naar de rechter gestapt omdat zij het niet eens waren met de maatregel. Zij vreesden voor hun voortbestaan als krant.

Wanneer nog maar weinig huishoudens een krant zouden willen ontvangen, zouden adverteerders ook afhaken. De journalistiek zou met het nieuwe systeem, dat 1 januari in ging, geschaad worden. De Nederlandse Vereniging van Journalisten had het zelfs over een doodsteek.
De rechtbank heeft de maatregel van de gemeente Utrecht tegengehouden. Het systeem zou in strijd zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens waarin de vrijheid van meningsuiting, waaronder de persvrijheid, wordt beschermd.

Tijdens het eerste kort geding, waren de gemeente en de rechter niet overtuigd van de kritiek. In hoger beroep heeft de rechter anders besloten. Stadsblad Utrecht mag voorlopig worden bezorgd, mits er geen nee-nee sticker op de brievenbus zit.
Het systeem met de ja-ja-sticker is volgens de rechter in strijd is met artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens waarin de vrijheid van meningsuiting, waaronder de persvrijheid, wordt beschermd.

De ja-ja-sticker voor huis-aan-huiskranten is nu voorlopig van de baan. Wel loopt er een zogenoemde bodemprocedure waarbij er dieper op de materie wordt ingegaan en waaruit ook een uitspraak volgt. De uitspraak die nu is gedaan loopt hier op vooruit.

Alleen reclamedrukwerk

Voor de gemeente is deze uitspraak een tegenvaller. De ja-ja sticker geldt nu nog wel voor reclamedrukwerk. Bij huizen waar een ja-ja sticker is geplakt, mag wel reclamedrukwerk bezorgt worden. Het systeem had als doel om te besparen op papier, inkt en brandstof die nodig zijn voor de productie en verspreiden van grote hoeveelheden huis-aan-huiskranten en reclamefolders. ja-ja-sticker voor huis-aan-huiskranten is nu voorlopig van de baan, er loopt nog een zogenoemde bodemprocedure waarbij er dieper op de materie wordt ingegaan en waaruit ook een uitspraak volgt. De uitspraak die nu is gedaan loopt hier op vooruit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio