Archeologisch onderzoek bij Bolwerk Buitenwacht in Kampen

bolwerk
Monsterkoi / Pixabay

Kampen – Op woensdag 9 mei gaan het archeologisch adviesbureau RAAP en bureau Medusa een archeologisch onderzoek uitvoeren bij het gebied Bolwerk Buitenwacht. Zij gaan een geofysisch onderzoek doen waarbij een soort echo gemaakt wordt van de bodem. Op deze manier wordt achterhaald of er nog restanten van het oude bolwerk in het gebied aanwezig zijn. Het onderzoek wordt uitgevoerd met speciale apparatuur, die in een soort slee is bevestigd. De slee wordt over het hele gebied getrokken om alles goed in kaart te kunnen brengen.

Wethouder Gerrit Jan Veldhoen: “Dit onderzoek is een belangrijke stap op weg naar een concreet plan voor het gebied. Want de informatie die uit het onderzoek naar voren komt, is nodig om te kunnen bepalen of en waar in het gebied gegraven kan worden. Maar het maakt ook duidelijk of er een kans bestaat dat de resten van het oude bolwerk eventueel een beetje zichtbaar gemaakt kunnen worden.”

Afsluiting parkeerplaatsen

Om het onderzoek uit te kunnen voeren, moet het gebied leeg zijn. Dat betekent dat de parkeerplaatsen de avond ervoor, dinsdag 8 mei, vanaf 18.00 uur afgesloten worden tot woensdag 9 mei, 18.00 uur. De parkeerplaatsen bij het politiebureau worden niet afgesloten, zodat het politiebureau bereikbaar blijft.

Achtergrond

Begin dit jaar heeft de gemeenteraad een besluit genomen over de ontwikkelingsrichting voor het gebied Bolwerk Buitenwacht. De bedoeling is het gebied door herinrichting een kwaliteitsimpuls te geven. Naast 300 parkeerplaatsen (en eventueel nog 30 parkeerplaatsen extra) wordt het een gebied, waar het fijn is om in te verblijven. Er ligt een wens om een verwijzing te maken naar het oude bolwerk, dat de stad Kampen moest beschermen tegen vijandige aanvallen. Binnenkort wordt de ontwikkelingsrichting uitgewerkt naar een concreet plan. Maar voordat dat kan gebeuren, moeten er nog een paar onderzoeken worden gedaan zoals dit archeologisch onderzoek.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam